Aki Kaurismäelle isoja retrospektiivejä Espanjaan, Itävaltaan, Australiaan ja Ranskaan

26.3.2018

Círculo de Bellas Artes de Madrid on vuonna 1880 perustettu, Espanjan arvostetuimpiin kuuluva yksityinen taideorganisaatio. Sen myöntämä Medalla de Oro (suom. ’kultamitali’) on elämäntyöpalkinto, jonka ovat elokuvantekijöistä aiemmin saaneet mm. Luis Buñuel, Manoel de Oliveira ja Michael Haneke. Palkinto luovutettiin Kaurismäelle 22.3., ja loppukuun ajan elokuvateatteri Cine Estudiossa Madridissa nähdään kuusi Kaurismäen pitkää elokuvaa.

Wienissä sijaitseva Itävallan elokuvamuseo (Das Österreichische Filmmuseum) järjestää Aki Kaurismäen retrospektiivin 6.4.–3.5.2018. Retrospektiivin esittelytekstissä nostetaan esiin hänen syvä ymmärryksensä elokuvahistoriasta. Cinefiiliksi kuvailtu Kaurismäki on valinnut elokuvamuseoon carte blanche -sarjan, jossa esitetään teoksia mm. Ernst Lubitschilta, Akira Kurosawalta ja Teuvo Tuliolta.

Sydneyn elokuvajuhlat, Australian Center for the Moving Image (ACMI) ja National Film and Sound Archive of Australia (NFSA) esittävät kymmenen elokuvan valikoiman Aki Kaurismäen tuotantoa kesäkuussa 2018. Elokuvat on kuratoinut arvostettu elokuvatoimittaja ja Sydneyn elokuvajuhlien entinen johtaja David Stratton. Sarjan elokuvat esitetään Sydneyn elokuvajuhlien lisäksi myöhemmin myös Melbournessa ja Canberrassa.

La Cinémathéque de Toulouse ja La Rochellen elokuvafestivaali Ranskassa tekevät yhteistyötä Kaurismäen retrospektiivin kanssa. Molemmilla paikkakunnilla esitetään peräti 17 pitkää elokuvaa eli kaikki Kaurismäen teatterilevityksessä olleet pitkät fiktioelokuvat. Toulousen retrospektiivi on käynnissä 28.4.–31.5.2018.

Kesä-heinäkuun taitteessa 46. kertaa järjestettävä La Rochellen elokuvafestivaali on yksi Ranskan arvostetuimmista. Elokuvasäätiön lisäksi yhteistyössä ovat mukana Pyramide Films ja Suomen suurlähetystö. La Rochellessa on ollut myös Kaurismäen arvostaman Teuvo Tulion (1912–2000) retrospektiivi vuonna 2012.

Suomen elokuvasäätiö yhdessä Sputnik Oy:n kanssa vastaa Kaurismäen elokuvien kansainvälisistä retrospektiiveistä ja festivaaliesityksistä.

Lisätiedot:

Círculo de Bellas Artes de Madrid: http://www.circulobellasartes.com/humanidades/medalla-oro-cba-aki-kaurismaki/ Itävallan elokuvamuseo: https://www.filmmuseum.at/en/film_program/scope?schienen_id=1520289916942Sydneyn elokuvajuhlat: http://sff.org.au/2018-festival/essential-kaurismaeki-selected-by-david-stratton/La Cinémathéque du Toulouse: http://www.lacinemathequedetoulouse.com/programmation/cycles/2061La Rochellen festivaali: http://festival-larochelle.org/fr/festival-2018/programmation

Jaana Puskala
Kansainvälisen osaston päällikkö
Puh. 09-6220 3026
jaana.puskala@ses.fi