Aktivisti-dokumenttielokuva palkittiin parhaana Italiassa

8.6.2018

Petteri Saarion ohjaama ja porvoolaisen tuotantoyhtiö DocArtin tuottama Aktivisti palkittiin tiistaina 5.6. parhaana dokumenttielokuvana CinemAmbiente-elokuvajuhlilla Italiassa Torinossa.

21. kerran järjestetty CinemAmbiente lukeutuu maailman tärkeimpiin ympäristöelokuvien festivaaleihin. Tänä vuonna festivaaleille pyrki ennätykselliset 3200 elokuvaa, joista kilpailusarjoihin ylsi 118.

CinemAmbienten tärkeimmät palkinnot jaettiin parhaalle alle tunnin elokuvalle, parhaalle yli tunnin elokuvalle sekä parhaalle italialaiselle elokuvalle. Aktivisti (56 min.) voitti parhaan elokuvan palkinnon alle tunnin dokumenttien sarjassa.

Kuusipäiväisen CinemAmbienten näytöksiin osallistui yli 15 000 katsojaa. Tilaisuuden pääjärjestäjä on Italian kansallinen elokuvamuseo Museo Nazionale del Cinema.

Ylen Dokumenttiprojektissa toukokuussa esitetty Aktivisti kertoo nuoren sodankyläläisen Riikka Karppisen kamppailusta kotikylänsä ja suojellun aapasuon puolesta maailman suurimpiin lukeutuvaa kaivosjättiä vastaan.

Palkintoraati totesi palkitsemisperusteissaan mm. näin: ”Aktivisti on loistava muotokuva sekä todiste siitä, että iästä riippumatta jokainen meistä voi vaikuttaa.”

Suomessa Aktivisti on esitetty mm. Sodankylän ja Tampereen elokuvajuhlilla, Joensuun Rokumentti-festivaaleilla, Inarin Camera Borealiksessa sekä Savonlinnan kansainvälisillä luontoelokuvafestivaaleilla. Se on nähty myös maailman merkittävimmillä ihmisoikeuksiin erikoistuneilla One World -festivaaleilla Prahassa ja kutsuttu festivaaleille mm. Kanadaan ja elokuvakiertueelle Meksikoon.

Aktivisti on nähtävissä Yle Areenassa 7.6. asti (https://areena.yle.fi/1-3709474)

Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus ja leikkaus: Petteri Saario
Apulaisohjaus ja research: Sari Orkomies
Äänisuunnittelu: Joonatan Hietanen
Musiikki: Perttu Hietanen
Täydentävä kuvaus: Antti Saario, Kari Kemppainen, Tiina Törmänen
Tilaaja: Yle TV1, Dokumenttiprojekti
Tuotantotuki: Suomen elokuvasäätiö, AVEK
Tuotanto: DocArt, Tiina ja Petteri Saario


Lisätiedot:

Petteri Saario
p. 0400 705 524petteri.saario@wildfin.com

Riikka Karppinen
p. 0400 823 245riikka.karppinen@sodankyla.fi