Anerca ja Poikien puhelin palkittiin Visions du Réel -festivaalilla

4.5.2020

Arvostettu sveitsiläisfestivaali järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti verkossa.

Markku Lehmuskallion ja Johannes Lehmuskallion ohjaama dokumenttielokuva Anerca, elämän hengitys on saanut arvostetun Visions du Réel -festivaalin kakkospalkinnon, Jury Prize Région de Nyonin. Palkinto jaettiin sunnuntaina 3.5. ja se on arvoltaan 10 000 Sveitsin frangia (n. 10 000 euroa).

Palkintotiedotteessa kuvataan: ”Isän ja pojan elokuva, valloitusten ja maan riiston historia, josta emme ole kuulleet. Elokuva, jossa etnografia etsii uutta, kiehtovaa kieltä, antaen meille todellisuuden monitahoisuuden.”

Lehmuskallioiden runollinen elokuva kertoo pohjoisen alkuperäiskansoista tanssin ja laulun keinoin. Se sai maailmanensi-iltansa Visions du Réelissä. Markku Lehmuskallio on pitkän linjan elokuvantekijä, jonka teoksia esitetään jatkuvasti eri puolilla maailmaa. Elokuvasäätiö tuki huhtikuussa Lehmuskallion kuuden elokuvan digitointihanketta.

Laura Rantasen ohjaama Poikien puhelin palkittiin innovatiivisimpana lyhytelokuvana, Youth Jury Prize Mémoire Vive -palkinnolla, jonka arvo on 2500 Sveitsin frangia (n. 2500 euroa). Elokuvassa vanhemmat henkilöt toimivat kertojanääninä nuorten poikien auttavaan puhelimeen tulleille soitoille.

Palkinto jaettiin ”elokuvallisen aparaattinsa omaperäisyydelle, koska se käsittelee monia ajankohtaisia ja tärkeitä aiheita, ja sen koskettavalle puolelle, joka onnistuu välittämään monia tunteita.”

Katso lista palkituista elokuvista