Aurora avaa Göteborgin elokuvajuhlat

8.1.2019

Miia Tervon ohjaama ja käsikirjoittama pohjoinen komedia Aurora nähdään Göteborgin elokuvafestivaalin kunniapaikalla avajaisnäytöksessä. Elokuva on lisäksi mukana pohjoismaisten elokuvien kilpasarjassa, jonka miljoonan Ruotsin kruunun pääpalkinto (n. 100 000 euroa) kuuluu rahallisesti arvokkaimpiin elokuvapalkintoihin.

Aurora saa Suomen-ensi-iltansa samana päivänä, kun festivaali avataan, perjantaina 25.1. Tervon esikoispitkä kertoo Rovaniemellä asuvasta nuoresta Aurorasta (Mimosa Willamo), joka päätyy auttamaan turvapaikanhakijana Suomeen saapunutta yksinhuoltajaisä Dariania (Amir Escandari). Elokuvan on tuottanut Max Malka tuotantoyhtiö Dionysos Filmsille.

Reetta Huhtasen ohjaama Aatos ja Amine on valittu kahdeksan pohjoismaisen elokuvan joukkoon festivaalin dokumenttielokuvien kilpasarjaan. Elokuva kertoo Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä asuvista lapsista, jotka erilaisista taustoistaan huolimatta etsivät yhdessä elämän merkityksiä pommi-iskujen ravistelemassa maailmassa.

Dokumenttielokuvakilpailun pääpalkinto on 250 000 Ruotsin kruunua (n. 25 000 euroa). Aatos ja Aminen Suomen-ensi-ilta on tammikuun lopussa DocPoint-elokuvafestivaalilla, jossa se nähdään avajaiselokuvana. Elokuvan on tuottanut Hannu-Pekka Vitikainen Zone2 Pictures -tuotantoyhtiölle.

Kilpasarjojen lisäksi festivaalin fokuksessa on tänä vuonna pohjoismainen komedia. Suomesta nähdään kaksi jatko-osaa sekä festivaalisuosikki: Tiina Lymin ohjaama Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja, joka oli viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva, Timo Vuorensolan ohjaama scifi-komedia Iron Sky: The Coming Race sekä Juuso Laation ja Jukka Vidgrenin ohjaama musiikkielokuva Hevi reissu.

Nordic Light -sarjassa esitetään Klaus Härön uusin elokuva Tuntematon mestari. Lyhytelokuvista festivaalin ohjelmistossa nähdään Ilja Rautsin ohjaama ja käsikirjoittama kauhukomedia Helsinki Mansplaining Massacre. Elokuva on esitetty jo yli 60 kansainvälisellä festivaalilla.

Festivaali esittää myös pohjoismaista tv-draamaa. Mukana on Merja Aakon ja Mika Ronkaisen kirjoittama Kaikki synnit, joka kilpailee myös Nordisk Film & TV Fondin myöntämästä palkinnosta.

https://goteborgfilmfestival.se/