Bigger Picture X EARS – Kiinalaisia AV-alan asiantuntijoita Suomessa

14.2.2019

Torstaina 14. helmikuuta alkava luovien alojen ammattilaisseminaari EARS – Europe-Asia Roundtable Sessions saa vieraakseen useita kiinalaisia AV-alan huippuasiantuntijoita. EARSin ja Bigger Picture –hankkeen yhdessä rakentama AV-alan Kiinan ohjelma pureutuu elokuva- ja media-alan räjähdysmäiseen kasvuun ja niihin mahdollisuuksiin, joita se avaa yhteistyölle.  

Suomalaisia elokuva- ja televisioalan toimijoita Kiina kiinnostaa tällä hetkellä valtavasti. Syksyllä 2018 perustettu, AV-alan vientiä Kiinaan edistävä, Bigger Picture valitsi avoimella haulla hankkeeseen 19 suomalaista tuotantoyhtiötä. Mukana on sekä Kiinasta kokemusta omaavia että kyseisellä markkinalla uusia toimijoita. Hankkeet kattavat kaikkea pitkistä näytelmäelokuvista animaatioon ja TV-sarjoista dokumentteihin.

EARSissa mukana olevat Kiinan AV-alan asiantuntijat edustavat kahta pääryhmää. Ensimmäinen näistä on Kiinassa supersuosittujen suoratoistopalvelujen sisäänostajat, joita on saatu houkuteltua Suomeen kertomaan toiminnastaan ja tutustumaan suomalaisiin sisältöihin. Tapahtumaan saapuu Kiinan suurimman elokuva- ja TV-palvelun iQiyi:n kansainvälisten elokuvien sisäänostosta vastaava Song Jia. iQiyi tarjoaa 600 miljoonalle kuukausittaiselle käyttäjälleen myös kansainvälisiä sisältöjä. Faktasisältöjä Bilibili-alustalle hankkiva ja yhteistuottava Bo Zhang osallistuu EARSissa paneelikeskusteluun, jossa kerrotaan mitkä sisällöt ovat Kiinassa tällä hetkellä suosittuja. Roger Yang puolestaan hankkii ja jakelee AR/VR-sisältöjä Jaunt China yrityksen kautta ja kertoo alan nousevista trendeistä. Suoratoistopalvelujen asiantuntijoiden tuontia Suomeen rahoitti AV-tuottajien edunvalvoja APFI ry. 

Bigger Picture -hankkeen tiimoilta mukana EARSissa on elokuva-alan asiantuntijoita. Pitkän uran Kiinan elokuva-alalla jo tehnyt Shan Dongbing tuntee erinomaisesti suomalaistuottajia erityisesti kiinnostavat yhteistuotantoasiat sekä elokuvien maahantuonnin Kiinaan. Häntä kuulemme paneelissa, joka pyrkii tarjoamaan eväitä suomalais-kiinalaisten yhteistuotantojen käynnistämistä varten. Times Vision yrityksen sisäänostaja Yiran Song ostaa 200–300 ulkomaista elokuvaa vuodessa ja sijoittelee ne Kiinan levitykseen sekä teatteri- että suoratoistopuolelle. Häneltä kuulemme siitä, mitkä ulkomaiset tuotannot ovat olleet menestyksiä Kiinassa viime vuosina ja miksi. Tuottajavieraisiin kuuluu lisäksi mm. Meiyi Wangshao, joka on ollut paljon mukana Euroopan ja Kiinan välisissä yhteistuotannoissa. Paneeliohjelman lisäksi suomalaisilla tuotantoyhtiöillä on kahdenkeskisiä tapaamisia vieraiden kanssa.

EARS on Helsinki järjestetään 14.–15.2.2019 Musiikkitalossa ja Keskustakirjasto Oodissa.

EARS – Europe-Asia Roundtable Sessions on luovien alojen ilmiöitä ja ammattilaisia esittelevä seminaarisarja. Edellinen, Intian Mumbaissa marraskuussa 2018 järjestetty EARS on Mumbai keräsi paikalle toistasataa kansainvälistä vaikuttajaa Euroopasta ja Aasiasta. Aiemmin tapahtuma on järjestetty myös Shanghaissa ja Pekingissä.  

Bigger Picture on Creative Export Innovations Oy:n vetämä ja yhteistyössä Elisa Nordic TVn ja Elisa Viihteen kanssa toteuttama vientihanke, joka auttaa suomalaisia AV-alan yrityksiä hyödyntämään Kiinan markkinoiden mahdollisuuksia. Suomalaisista tuotantoyhtiöistä mukana ovat Anima Pictures Entertainment, Bufo, Don Films, Dreammill Oy, EverWhat Productions, Fisher King Ltd, Ink & Light, Iron Sky Universe, It’s Alive Films, Kinocompany, Långfilm Productions Finland Oy, MRP Matila Röhr Productions Oy, Napafilms Oy, Plotwise Ltd, Sepite Oy, Standard Films Ltd, Sun In Eye Productions, TopLine Media ja Yellow Film & TV Oy. Hankkeen päärahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriö.