Elina Talvensaaren dokumenttielokuva Neiti Aika IDFA-festivaalin kilpasarjassa

24.10.2019

Suomalaisedustus tapahtumassa on muutenkin huomattava tänä vuonna. 20.11.–1.12. järjestettävä Amsterdamin kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaali IDFA on alansa suurin tapahtuma.

Keskipitkien elokuvien kilpasarjaan on valittu Elina Talvensaaren elokuva Neiti Aika. Elokuvassa ohjaaja Talvensaari tutustuu uuden kotinsa entiseen asukkaaseen, vanhaan naiseen, joka menehtyi yksin ilman omaisia. Kaikki naisen irtaimisto siirtyi asunnon mukana Talvensaarelle. Katoaisiko nainen täysin, jos hän heittäisi kaikki naisen, Sirkka-Liisan, tavarat pois? Elokuva pohtii, mikä on ihmisen elämässä merkittävää, ja mitä elämän merkityksille tapahtuu ihmisen kuoltua.

”Tuntuu aivan mahtavalta, että elokuvamme on valittu IDFAan. En olisi voinut toivoa parempaa aloitusta elokuvalle,” kertoo Elina Talvensaari. ”Osallistuin elokuvan kanssa IDFA Academy -koulutukseen, kun projekti oli vasta alkuvaiheessa. On ihanaa osallistua festivaaleille valmiin elokuvan kanssa.”

Elokuvan on kuvannut Joonas Pulkkanen. Talvensaaren ja Pulkkasen edellinen yhteistyö, lyhytdokumentti Miten marjoja poimitaan sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla 2010. Elokuvan on leikannut Okku Nuutilainen (mm. Hobbyhorse Revolution, 2017) ja äänisuunnitellut Pinja Mustajoki (mm. Talvensaaren edellinen elokuva Puhtaus ja vaara, 2016). Elokuvan ovat tuottaneet Emilia Haukka ja Jussi Rantamäki Elokuvayhtiö Aamusta. Neiti Aika saa Suomessa ensi-iltansa alkuvuodesta 2020, ja samalla lanseerataan myös elokuvan vaikuttavuuskampanja, jonka tavoitteena on vahvistaa ihmisten välistä yhteyttä sekä luoda myötätuntoista yhteisöllisyyttä.

Lapsille ja nuorille suunnattujen  elokuvien Kids & Docs -kilpailussa on mukana Petteri Saarion lyhytdokumentti Talvinen järvi. Elokuva kuvaa suomalaista järviluontoa kylmimpään vuodenaikaan, teini-ikäisen Emikan ja hänen serkkunsa Antin näkökulmasta. Elokuvan ovat tuottaneet Elina Pohjola ja Leila Lyytikäinen Citizen Jane -tuotantoyhtiöstä.

IDFA on kutsunut tänä vuonna kunniavieraaksi chileläisen elokuvantekijä Patricio Guzmánin. Hän on valinnut Top 10 -sarjaansa mukaan Pia Andellin elokuvan Hetket jotka jäivät vuodelta 2005. Lisäksi festivaalilla esitetään kaksi elokuvaa, joissa Suomi on vähemmistöyhteistuotantomaa: MADEn yhteistuottama tanskalaiselokuva Love Child (ohj. Eva Mulvad) on mukana Masters-sarjassa, ja Making Moviesin yhteistuottama The Look of Silence (ohj. Joshua Oppenheimer, 2014) esitetään Focus: The Villain -sarjassa.

Festivaalin ammattilaispuolella Forumissa on mukana Wacky Tie Filmsin hanke Pilvet (Clouds), jota pitchataan rahoittajille ja ostajille. Tiedeaiheisen dokumenttielokuvan tuottaja on Niina Virtanen ja ohjaaja Tuija Halttunen.

idfa.nl/en