Elokuvasäätiö jakoi yli 8,7 miljoonaa euroa tukea kesäkuussa – 22 uutta elokuvaa ja sarjaa lähtee tuotantoon

17.6.2020

Suomen elokuvasäätiön hallitus teki kesäkuussa 509 tukipäätöstä.

Tuotantotuensaajissa mm. kirjafilmatisointeja, karaokea ja yksi keltainen jeti

Tuotantotukea haki peräti 72 hanketta yhteensä yli 15,3 miljoonaa euroa. Tukea myönnettiin 22 hankkeelle vajaa 5,6 miljoonaa euroa. Noin 31 % sai siis myönteisen päätöksen.

Tuensaajissa oli kaksi animaatiosarjaa, Joy Eternal sekä The Unstoppable Yellow Yeti, ja kaksi draamasarjaa, Bad Apples ja Järvi. Uutena lastenelokuvana luvassa on Teemu Nikin ohjaama, Juice Leskisen kehittämiin hahmoihin perustuva Räkä ja Roiskis.

Myös Nikin ohjaama pitkä fiktioelokuva Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia sai tuotantotuen. Yhdeksän tuetun pitkän fiktion joukossa ovat myös mm. Vilja-Tuulia Huotarisen romaaniin perustuva Valoa valoa valoa (ohj. Inari Niemi), jo kansainvälistä huomiota saanut Metsurin tarina (ohj. Mikko Myllylahti) sekä Saara Cantellin monivuotinen hanke Sisarukset. Kansainvälisiä vähemmistöyhteistuotantoja oli joukossa kolme.

Kuusi dokumenttielokuvaa sai tuotantotukea. Elokuvat käsittelevät suomalaisten rakkautta karaokeen, kaiken menettänyttä taiteilijaa, Marimekko-ikoni Maija Isolaa sekä unohtumatonta Jörn Donneria. Kaksi kansainvälistä vähemmistöyhteistuotantoa sijoittuvat Itä-Ukrainan orpokotiin ja jalkapallostadioneille.

Tuotantoon lähtee myös kaksi lyhytelokuvaa, Aleksi Delikourasin ohjaus Souturetki sekä Pete Riskin ohjaus Ero.

Kehittämistukea 46:lle, markkinointi- ja levitystukea 12:lle ja käsikirjoitusapurahoja 44 hakijalle

Koronapandemian vaikutukset näkyivät erityisesti kehittämistuen ja käsikirjoitusapurahojen kasvaneessa määrässä. Kehittämistukea haettiin 134 hankkeelle ja myönnetttin 46:lle (läpimeno 34 %). Käsikirjoitusapurahoja haettiin peräti 199 hankkeelle ja myönnettiin 44 hakijalle (läpimeno 22 %).

Kehittämistukia myönnettiin eniten dokumenttielokuville (17 kpl) ja pitkille fiktioille (14 kpl). Käsikirjoitusapurahat koskivat 19 pitkää fiktiota, 13 lyhytelokuvaa, 7 dokumenttielokuvaa ja viittä sarjaa.

Markkinointi- ja levitystukea sai 12 elokuvaa yhteensä 683 000 euroa.

Saamelaispolitiikka ja maailman meret aiheina vaikuttavuustyössä

Vaikuttavuustyön tuella dokumenttielokuvantekijöitä autetaan laajentamaan elokuvan yhteiskunnallista vaikutusta ja nostamaan elokuvan teemoja laajempaan keskusteluun. Tuensaajat on valittu kevään aikana DocPointin järjestämään DocPoint IMPACT -hankkeeseen osallistuneiden elokuvien joukosta.

Tukea myönnettiin Suvi Westin ohjaamalle elokuvalle Unohdettu Kansa, joka käsittelee Suomen valtion saamelaispolitiikkaa. Toinen tuensaaja oli Anna Antsalon ohjaama Meri on lastattu, jossa nähdään ihmisten vaikutus maailman meriin.

Kunnostustukea teattereille, ohjelmistotukea kahdelle elokuvalle

Esityksen ja levityksen varoista tuettiin yhdeksää hakijaa elokuvateatterin kunnostustuella. Tuensaajia oli ympäri Suomen, Hangosta Äkäslompoloon.

Kahdelle elokuvalle myönnettiin maahantuonti- eli ohjelmistotukea. Cinemanse tuo Suomessa elokuvateattereihin amerikkalaisen fantasiadraaman Wendy (ohj. Benh Zeitlin). Kinoscreen Illusion sai tukea norjalaisen draaman Flukten over grensen (ohj. Johanne Helgeland) maahantuontiin. Vuoteen 1942 sijoittuvassa elokuvassa neljä lasta pakenee sodan kauhuja.

Aiemmin tiedotimme kesäkuussa jaetusta elokuvateatterien koronatuesta.

Tukea seitsemälle kulttuuriviennin hakijalle

Kulttuuriviennin matkatukihakemukset ovat lähestulkoon nollassa, kun festivaalit ovat joutuneet perumaan tapahtumiaan tai siirtämään niitä verkkoon. Kesäkuussa jaettiin yksi matkatuki, joka koski helmikuun alussa järjestettyä tapahtumaa.

Hanketukea saivat tuotantoyhtiöt Citizen Jane Productions ja napafilms yhteensä 34 000 euroa. Molemmat yhtiöt edistävät tuella usean hankkeensa kansainvälistymistä.

Solar Films sai materiaalitukea neljän elokuvansa käännösmateriaaleihin.

Lista päätöksistä

Kesäkuun päätöksiin voi tutustua tästä pdf-liitteestä. Teknisistä ongelmista johtuen päätöksiä ei voitu viedä verkkosivuille. Elokuvasäätiö uusii verkkosivunsa syksyn aikana, ja myös tukipäätösten selaaminen sivuilla helpottuu.

Kuva: Karaoke kansa / napafilms