Green Production -seminaari 9.11. Helsingissä – vieraana hittituotantojen Emellie O’Brien: ”Making movies without making a mess!”

24.10.2018

Elokuva-, tv- ja mainostuotantojen ilmasto- ja ympäristöjalanjälki on merkittävä johtuen mm. sähkön, polttoaineiden sekä materiaalien kulutuksesta. Kestävyysajattelu yleistyy kuitenkin vauhdilla Yhdysvalloissa ja osissa Eurooppaa, ja nyt Suomessakin otetaan ensimmäisiä askelia kohti vastuullisia tuotantoja.

Green Production -seminaari on perjantaina 9.11.2018 klo 12-15 Kino K-13-teatterissa, Kanavakatu 12, Helsinki. Englanninkielinen seminaari tarjoilee läpileikkauksen elokuva-alaa ravistelevasta vihreästä muutoksesta. Median edustaja, otathan yhteyttä, esiintyjät antavat mielellään haastatteluja!

Seminaarin ohjelma:

Earth Angel -yrityksen perustaja, elokuva-alan ekokonsultti Emellie O’Brien kertoo pioneerityöstään sekä kestävien käytäntöjen yleistymisestä Yhdysvalloissa. Emellie on vastannut tuotantojen kestävyydestä mm. Emmy-palkintoja rohmunneessa The Marvelous Mrs. Maisel -hittisarjassa ja Steven Spielbergin The Postissa. Viime aikoina hän on työskennellyt John Crowleyn ohjaaman The Goldfinchin parissa, joka saa ensi-iltansa lokakuussa 2019.

Emellien menestysresepti on yksinkertainen: hyvä ennakkosuunnittelu, mitattavat tavoitteet, toimivat järjestelyt ja tiivis seuranta. Kestävien käytäntöjen noudattaminen on tehtävä tuotantoryhmälle helpoksi.

Viiden toimintavuoden aikana Earth Angel on vähentänyt tuotantojen hiilidioksidipäästöjä 6 400 tonnilla ja kaatopaikkajätettä 3 000 tonnilla, säästänyt 1,5 miljoonaa puuta ja yhtä monta vesipulloa. Vastuulliset valinnat ovat usein myös taloudellisesti kannattavia: Earth Angel on tuonut asiakkailleen yhteensä lähes miljoonan dollarin säästöt.

Vihreän elokuvanteon saksalainen pioneeri Birgit Heidsiek kertoo kestävien tuotantojen ja käytänteiden esiinmarssista Euroopassa. Hän on Green Film Shooting -lehden kustantaja sekä tuottaa eurooppalaiselle Cine-Regio-verkostolle raportteja alan kestävyyskehityksestä.

Lapin elokuvakomissio julkaisee vieraileville tuotannoille suunnatun eettisen ohjeistuksensa. Elokuvakomissaari Anna Niemelän esittelemä Code of Conduct käsittelee Lapin luonnon ja kulttuurin erityispiirteitä tuotantojen näkökulmasta, kuvaamista niin luonnonpuistoissa kuin taajamissakin sekä kestäviä tuotantomalleja. Kansainvälisesti käytäntö on yleinen, mutta Suomessa ohjeistus on ensimmäinen laatuaan.

Suomen ensimmäinen palkattu kestävyyskoordinaattori Kaisa Astikainen kertoo työstään elokuvatuotantoyhtiö Bufossa.

Kansainvälinen trendi on selvä: tarinoista elävän alan on kannettava vastuunsa tulevaisuudesta. Suomen kaltaiselle puhtaan luonnon, kierrätyksen ja korkean teknologian maalle elokuva-alan kestävät käytännöt olisivat myös luontainen kilpailuvaltti. Kansainväliset tuotannot ovat yhä kiinnostuneempia mahdollisten kumppaneiden sekä kuvauspaikkojen vastuullisuudesta.

Luovia aloja kansainvälistävä Creative Export Innovations Oy järjestää Green Production -seminaarin yhteistyössä Suomen elokuvasäätiön ja Lapin elokuvakomission kanssa. Lapin elokuvakomissio toimii osana House of Laplandia, alueen yhteistä markkinointi- ja viestintätaloa.

Haastattelupyynnöt ja muut yhteydenotot:

Kati Nuora
Creative Export Innovations
Puh. 050 568 9191kati@creativeexport.ficreativeexport.fi

Lapin elokuvakomissiolle osoitetut haastattelu- ja tietopyynnöt:

viestintäjohtaja Anna Häkkinen
Puh. 040 839 3858anna.hakkinen@houseoflapland.fiwww.lapland.fi/fi/elokuvakomissio

Kuva: Lapin materiaalipankki / Arto Komulainen