Helsinki Script pe 6.9.2019 Savoy-teatterissa

24.6.2019

ANNE BJØRNSTAD, JOHN DAVID COLES, JONAS GARDELL DARIUSZ JABLONSKY, SANNY NUYENS JA MUUT SUORASANAISET MENESTYSSARJOJEN TEKIJÄT

On aika ilmoittautua Helsinki Scriptiin! http://www.helsinkiscript.fi/  Yhden päivän ammattilaistilaisuuteen on varmistunut joukko eurooppalaisia ja amerikkalaisia käsikirjoittajia, tuottajia ja tilaajia.  Teemoja ovat mm. todellisuuden muuttuminen fiktioksi, belgialaisen ja virolaisen draaman nousu, uusien draamaformaattien luominen ja VOD-aikakauden volyymisarjat.

Viime vuoden tunnelmia: Helsinki Script 2018 (1 min.)

Kuudes syyskuuta Savoy-teatterin lavalle nousee mm. ohjaaja-tuottaja John David Coles (Sex and the City, Grey’s Anatomy, Law & Order, The West Wing, Desperate Housewives, Homeland). Hän tietää miten kiihtyvä VOD-kilpailu muuttaa kausisarjojen tuottamista ja kerrontaa. Omaperäisyys ja monikerroksisuus on valttia, mutta voiko niitä tilata? Mitä muuta maailmalla etsitään? 

Miten oman elämän kokemukset muuttuvat monikerrokseksi draamaksi? Ruotsalainen koomikko ja kirjailija Jonas Gardell nousi kansainvälisen sarjamaailman tietoisuuteen Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin –sarjalla, joka avasi Gardellin pysähdyttävän sarjadraamatriptyykin. Katso tästä Jonas Gardellin uusin sarja

Norjalainen Anne Bjørnstad on tunnettu omaperäisistä sarjakonsepteistaan. Lilyhammer-draamakomediassa (Suomessa Netflixissä) Steve van Zanthin mafioso istutettiin norjalaiseen pikkukaupunkiin. Nyt työn alla on sarja, jossa terroristit muuttavat maaseudulle. Vuoden 2019 Cannes-sarjakirjoittamisen voittaja, belgialainen Sanne Nuyens nosti oman maansa kv-markkinoille uudistamalla rikosgenrettä. Sarja Hotel Beau Séjour (Suomessa Netflixissä) yhdistää arkisen poliisityön yliluonnolliseen juoneen. Cannesissa voitto tuli oikeusdraamalle, joka tutkii tavallista ihmistä juryn jäsenenä.

Puolalaisen ohjaaja-tuottajan Dariusz Jabłońskin kotimainen ura alkoi Kieslowskin tiimissä (Kymmenen käskyä) ja kansainvälinen ura mm. BBC:n yhteistuottajana. Tänään hän on yhteistuottanut ympäri Eurooppaa sekä Pohjois-Amerikassa. Tänään kuumat kv-markkinat hakevat ”syvällisiä” tarinoita ja Jabłoński osaa peilata käsitettä monesta suunnasta.

Aihe, joka puhuttaa meillä ja muualla on lähimenneisyyteen perustuva yhteiskunnallinen sarja. Taloustieteilijä Tarmo Jüristo ja taidehistorioitsija Eero Epner kirjoittivat Pank-sarjan (Yle Areenassa 24.7. lähtien) Virossa uudelleenitsenäistyneen Viron 90-luvun pankkikriisistä. sarjalla juhlittiin viime vuonna maan satavuotisjuhlaa. Mitä alalla tapahtuu juhlien jälkeen? Tähän vastaa myös käsikirjoittaja-ohjaaja ja Viron julkisen palvelun entinen draamapäällikkö Gerda Kordemets.

Tarja Kylmä ja Manuela Infante kirjottivat Chilen vallankaappauksen näkymättömistä suomalaissankareista. Miten olemassa olevista henkilöistä luodaan koukuttavia fiktiivisiä hahmoja ja kahden mantereen ja kolmen kielen kirjoittajahuonessa? Mika Ronkainen ja Merja Aakko voittivat vuoden 2019 NFTF-käsikirjoituspalkinnon sarjalla Kaikki synnit (nähtävissä Elisassa). He tulevat dokumenttielokuvan ja journalismin puolelta ja osaavat aiheensa ja areenansa. Miten löytyi oma metodi kirjoittaa draamaa, joka menee syvälle? 

Brittiläinen levittäjä Dominic Schreiber on liittynyt festivaalin tiimiin ja osallistuu tapahtumaan myös moderaattorina mm. tapahtuman vetäjän Liselott Forsmanin kanssa.  Lisävieraita varmistuu heinäkuussa, mutta lippu, joka sisältää koko päivän ohjelman, lounaan ja networking-tilaisuuden, kannattaa hankkia jo.

MASTER CLASS – GETTING INTERNATIONAL RIGHTS RIGHT

Tapahtumaa edeltävänä torstaina Fiction Finland ry kutsuu yhteistyössä APFI:n kanssa Helsinki Scriptin delegaatit kansainvälisten tekijänoikeuksien Master Class -tilaisuuteen, johon osallistuvat mm. amerikkalainen tuottaja John David Coles, belgialainen tilaaja Elly Vervloet ja norjalainen kansainvälinen yhteistuottaja Tone Rønning. Moderaattoria toimii APFI:n kansainvälisten asioiden päällikkö Anni Wessman.  

Mukaan mahtuvat ilmoittautumisjärjestyksessä Helsinki Script -lipun lunastaneet, jotka ovat ilmoittautuneet osoitteeseen helsinkiscript@gmail.com

Tapahtuman mahdollistavat Helsingin kaupungin elinkeino-osasto, Business Finland, Nordisk Film & TV Fond, Yle, APFI ry, Aalto Yliopisto ja Arcada. Muut kumppanit ovat: SES, AVEK, Copenhagen TV Festival, GIFF TV Vision, Seriencamp, Serilizados ja European Script Award.