Huikeat seitsemän suomalaiselokuvaa Toronton Hot Docsissa

20.3.2019

Huhti-toukokuun vaihteessa järjestettävälle Hot Docs -elokuvafestivaalille on valittu Suomesta kolme pitkää ja neljä lyhyttä dokumenttielokuvaa. Pitkät elokuvat ovat Arthur Franckin Olliver Hawk (kuva yllä), Reetta Huhtasen Aatos ja Amine sekä Tonislav Hristovin Veeran maaginen elämä.

Hypnotisoija Olavi Hakasalosta kertova Olliver Hawk esitetään festivaalin Making Believe -sarjassa, jossa tutkitaan totuutta, uskomuksia ja todellisuuden vääristelyä. "Elokuva käsittelee universaaleja teemoja kuten valtaa ja totuuden subjektiivisuutta, mutta tarinan konteksti on hyvin suomalainen. Sen takia on mielestäni kiinnostavaa nähdä, miten ei-suomalainen yleisö ottaa elokuvan vastaan", ohjaaja Franck toteaa. Olliver Hawkin kansainvälinen ensi-ilta on tällä viikolla alkavalla CPH:DOX-festivaalilla Kööpenhaminassa.

Myös Aatos ja Amine sekä Veeran maaginen elämä ovat saaneet hyvän startin kansainväliselle festivaalikierrokselleen: Huhtasen elokuvaa on esitetty jo Göteborgissa ja One World -festivaalilla Prahassa, ja huhtikuussa se avaa Sveitsin Nyonissa Visions du Réel -festivaalin. Hristovin elokuvaa on esitetty Sundancessa ja Berlinalessa, ja viime viikolla se voitti Sofian kansainvälisellä elokuvafestivaalilla parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Valitut lyhytdokumentit ovat niin ikään herättäneet huomiota. Hot Docsissa nähdään Milja Viidan Eläinsilta U-3033, joka palkittiin Tampereella elokuvasäätiön Risto Jarva -palkinnolla, ja Tinja Ruusuvuoren Untitled (Burned Rubber on Asphalt), joka voitti Tampereen kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten pääpalkinnon. Ruusuvuoren elokuva esitetään myös Visions du Réelissä.

Pilvi Takalan The Stroker sekä Vuokko Kuntun ja Virva Kuntun Star Shaped Scar saavat kansainvälisen festivaaliensi-iltansa Hot Docsissa. Työyhteisön sosiaalisia suhteita tutkiva The Stroker oli talvella mukana Takalan näyttelyssä Kiasmassa. Vuosaarelaisesta Jasmin Britneystä kertova Star Shaped Scar on parhaillaan ehdolla parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkintoon.

Hot Docs järjestään Kanadan Torontossa 25.4.–5.5.2019.https://www.hotdocs.ca/