J-P Valkeapään elokuva valittu Cannesin Directors’ Fortnight -sarjaan

23.4.2019

Vuodesta 1969 järjestetty Directors’ Fortnight on itsenäinen rinnakkaissarja Cannesin elokuvajuhlien viralliselle ohjelmistolle. Edellinen maineikkaassa Directors’ Fortnightissa nähty suomalaiselokuva on Aki Kaurismäen Pidä huivista kiinni, Tatjana (1994).

Koirat eivät käytä housuja -elokuvan on kirjoittanut J-P Valkeapää yhdessä Juhana Lumpeen kanssa. Elokuvan päähenkilö, Juha törmää sattumalta salaperäiseen dominaan, Monaan – ja löytää kivun kautta yllättäen yhteyden tunteisiin ja muistoihin, joiden hän luulin kauan sitten kadonneen. Kuristamisesta tulee Juhalle riippuvuus, ja sehän sopii Monalle. Mutta houkuttaako pimeys heitä liikaakiin, missä kulkee raja? Koirat eivät käytä housuja on synkän humoristinen tarina menetyksestä, rakkaudesta ja suloisesta kivusta.

Päärooleissa nähdään palkitut näyttelijät Pekka Strang (Tom of Finland, Katto) ja Krista Kosonen (Miami, Beforeigners, Blade Runner 2049). Sivurooleissa nähdään Ilona Huhta, Oona Airola, Jani Volanen ja tsekkiläinen Ester Geislerovà. Elokuvan ovat tuottaneet Aleksi Bardy ja Helen Vinogradov (Helsinki-filmi Oy) yhteistyössä Alise Gelzen ja Aija Berzinan (Tasse Film, Latvia) kanssa.

"Olen todella onnellinen ja otettu, että elokuvamme on osa Directors’ Fortnightia, joka tunnetaan sen rohkeista ja visionäärisistä elokuvavalinnoista. Tuntuu hienolta olla Scorsesen, Oshiman, Haneken ja Bressonin kaltaisten huippujen seurassa", ohjaaja Valkeapää kommentoi elokuvan valintaa. "Odotan erityisesti, että yleisö pääsee näkemään elokuvan upeat pääroolit, joita näyttelevät Pekka Strang ja Krista Kosonen."

Tuottaja Bardy lisää elokuvan olevan kirjaimellisesti henkeäsalpaava: "En olisi ikinä uskonut, että kuristaminen valkokankaalla voi herättää niin monia tunteita: romanttisia, dramaattisia ja humoristisia."

J-P Valkeapää (s. 1977), on kriitikoiden ylistämä ja palkittu suomalaisohjaaja. Valkeapään esikoisohjaus Muukalainen (2008) esitettiin Venetsian elokuvafestivaaleilla. Valkeapään toinen pitkä elokuva He ovat paenneet (2014) esitetiin Venetsian ja Toronton elokuvafestivaaleilla. He ovat paenneet sai seitsemän Jussi-ehdokkuutta, joista se voitti neljä, mukaan lukien palkinnot parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta.

Tänä vuonna Cannesin virallisessa ohjelmistossa nähdään Suomesta myös Teemu Nikin ohjaama lyhytelokuva All Inclusive.

Helsinki-filmi, joka on perustettu vuonna 2002, on yksi Pohjoismaiden johtavista tuotantoyhtiöistä. Yritys on tunnettu sekä kotimaisista menestyksistä että kansainvälisestä viennistä. Helsinki-filmin elokuvia ovat mm. Veljeni vartija, Miami, Tom of Finland, Leijonasydän ja He ovat paenneet. Tuotantoyhtiön elokuvia on näytetty festivaaleilla kuten Berlinale, Toronto, Venice Days, Karlovy Vary, Göteborg, IDFA – ja nyt myös Cannes.

Koirat eivät käytä housuja -elokuva on saanut tukea Suomen elokuvasäätiöltä, The Latvian National Film Centreltä, Riga Film Fundilta ja Yleltä. Elokuvan kansainvälisestä myynnistä vastaa The Yellow Affair. Levityksestä Pohjoismaissa vastaa SF Studios.

Directors’ Fortnight: https://www.quinzaine-realisateurs.com/