Jan Ijäksen lyhyt dokumenttielokuva Waste no. 1 Money palkittiin Huescan kansainvälisillä elokuvajuhlilla Espanjassa

27.6.2018

Jan Ijäksen Waste no. 1 Money (2017) sijoittui ensimmäiseksi lyhyiden dokumenttielokuvien kansainvälisessä kilpasarjassa Huescan kansainvälisillä elokuvajuhlilla (Festival Internacional de Cine de Huesca), jotka järjestettiin 46. kertaa Espanjassa 8.–16.6.2018.

Tuomariston mukaan Ijäs johdattaa yleisönsä aivan uusille tasoille lyhytelokuvassaan, joka kuvaa nykyhetkeä samanaikaisesti viihdyttävällä mutta vakavalla tavalla.

Waste no. 1 Money kuvaa tilannetta, jossa inflaatio on saanut Zimbabwen dollarin menettämään täysin arvonsa. Seteleistä on tullut kierrätysmateriaalia, josta tehdään esimerkiksi pöytäliinoja ja lampunvarjostimia. Hararen slummien alamaailmassa Yhdysvaltain dollarit on kätkettävä vaatteisiin, jolloin seteleistä tulee nopeasti bakteereille kuhiseva kasvualusta. Rahanpesijöiden mukaan setelit on paras pestä hellästi käsin Omo-pesujauheella lämpimässä vedessä. Teoksen on tuottanut Atalante Oy ja sitä levittää suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki.

Mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Jan Ijäs asuu ja työskentelee Helsingissä. Jan Ijäs työskentelee dokumentaarisen, fiktiivisen sekä kokeellisen elokuvan parissa. Hänen toiseutta ja muukalaisidentiteettiä käsittelevät elokuvat ja installaatiot ovat saaneet osakseen laajaa kansainvälistäkin huomiota. Ijäksen elokuvia on esitetty yli sadalla kotimaisella ja kansainvälisellä elokuvafestivaalilla sekä installoituina kokonaisuuksina museoissa ja gallerioissa.

Waste (Jäte) on seitsenosaiseksi kasvava sarja lyhyitä dokumenttielokuvia. Kaikki viisi tähän asti julkaistua osaa on palkittu:

Waste no. 2 Wreck (Hylky, 2016) palkittiin innovatiivisimmasta dokumentaarisesta ilmaisusta Szczecinin eurooppalaisen elokuvan festivaalilla 2016.

Waste no. 3 Boom (Pommi, 2017) palkittiin parhaana dokumenttielokuvana Kettupäivillä 2017.

Waste no. 4 Two Islands (Kaksi saarta, 2013) voitti installaatioversiona tuomariston palkinnon Charlottenburgin taidehallin kevätnäyttelyssä 2012.

Waste no. 5 The Raft of the Medusa (Medusan lautta, 2017) voitti Amnesty Internationalin palkinnon IndieLisboa-festivaalilla 2018.

Lisätietoja:
Tytti Rantanen / ohjelmakoordinaattori / AV-arkki programme@av-arkki.fi 
044 744 2060

Lisätietoja teoksesta:http://www.av-arkki.fi/en/artists/jan-ijas_en/http://www.av-arkki.fi/en/works/waste-no-1-money_en/

Festivaalin palkintotiedote:http://www.huesca-filmfestival.com/en/palmares-2018/