Kotimaisen audiovisuaalisen alan ensimmäinen eko-opas ohjaa kohti kestävämpää tuotantoa

17.9.2019

Aalto-yliopiston tiedote

Tavoitteena on edistää alan työkulttuurin muuttumista ekologisemmaksi. 

Viime viikolla julkistettu Ekosetti – opas ekologisesti kestävämpään audiovisuaaliseen tuotantoon on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Opas on suunnattu laajasti kotimaisen audiovisuaalisen alan toimijoille ja sidosryhmille: mainonnan, elokuvien ja tv-ohjelmien tuottajille ja studioille, kalustovuokraamoille, työntekijöille, tilaajille, rahoittajille ja yhteistyökumppaneille.

”Opas tarjoaa tietoa ja pyrkii inspiroimaan tekijöitä kehittämään toimintaansa ja samalla koko alaa ympäristövastuullisempaan suuntaan. Tavoitteena on tuoda kestävyys mukaan kaikkeen päätöksentekoon ja käytännön työhön”, kertoo oppaan tekijä, av-tuotannon freelancer ja tohtorikoulutettava Kaisa Astikainen Aalto-yliopistosta.

Eko-opas tarjoaa käytännöllisiä neuvoja ja vinkkejä tuotannon eri osa-alueiden ”vihreyttämiseen”, kuten tuotannon johtoon, käsikirjoitusvaiheeseen, jätehuoltoon, energiankäyttöön, matkustamiseen ja logistiikkaan. Ennakkosuunnittelun merkitystä korostetaan.

Oppaan ovat koonneet Kaisa Astikainen ja tv-alalla työskentelevä, ympäristösuunnittelijaksi opiskeleva Anne Puolanne. Oppaan hankekumppaneita ja rahoittajia ovat Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Audiovisual Producers Finland APFI ry sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos ja Insinööritieteiden korkeakoulun rakennetun ympäristön laitos. Opas on toteutettu osana Aalto-yliopiston monialaista “Sustainability in filmmaking (SUFI)” -hanketta.

Kestävä tuotanto on kilpailuvaltti

”On tärkeää, että alamme on mukana yhteiskunnallisessa ja globaalissa ilmastotietoisessa kehityksessä. Av-alan kansainvälistyessä ja tuotantokokojen kasvaessa on entistä tärkeämpää, että toiminnalle asetetaan myös ekologisia reunaehtoja. Kestävä tuotanto voi olla myös kilpailuvaltti, se voi kasvattaa projektin merkityksellisyyttä esimerkiksi työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden silmissä. Ja voihan olla, että kestävyydestä tulee rahoituksen saamisen ehto myös meillä Suomessa”, toteaa Astikainen.

Tekijöiden mukaan suomalaisessa tuotannossa tehdään jo monia asioita oikean suuntaisesti. “Tarvitaan kuitenkin lisäksi työkaluja, koulutusta sekä alan yhteistä järjestäytymistä. Toki tarvitaan myös resursseja, mutta ennen kaikkea on kyse siitä, miten voidaan omaksua uusi, vastuullisempi toimintakulttuuri”, korostaa Puolanne.

Alussa Ekosetti.fi on yksinkertainen verkko-opas, mutta tavoitteena on, että siihen voidaan jatkossa räätälöidä työkaluja, kuten hiilijalanjälkilaskuri ja muita seurantatyökaluja.

Lisätietoja:
ekosetti.fi