La Finlande en 3 films -elokuvafestivaali esittelee monipuolisesti uuden sukupolven suomalaistekijöitä maaliskuun lopussa Pariisissa

20.3.2019

Maineikkaassa Reflet Médicis -elokuvateatterissa ohjelmiston avaa hyvän vastaanoton Suomessa ja kansainvälisesti saanut Miia Tervon esikoispitkä Aurora. Lappiin sijoittuvassa elokuvassa hieman eksyksissä oleva Aurora (Mimosa Willamo) haaveilee Norjaan muuttamisesta. Nakkikioskilla hän kohtaa iranilaisen turvapaikanhakijan Darianin (Amir Escandari) ja päättää auttaa tätä saamaan oleskeluluvan Suomeen. Aurora sai kansainvälisen ensi-iltansa Göteborgin elokuvafestivaalilla ja se esitetään maaliskuussa myös Yhdysvalloissa SXSW-festivaalilla.

Helmikuussa Berlinalen elokuvajuhlilla Crystal Bear -palkinnon voittanut Hölmö nuori sydän on  Selma Vilhusen toinen pitkä fiktioelokuva. Se kertoo itähelsinkiläisessä lähiössä asuvasta teinipariskunnasta, joiden elämän vahinkoraskaus mullistaa. Lähiöön saapunut äärioikeistolainen ideologia sekoittaa pariskunnan kuvioita.

Tapahtuman kolmas pitkä elokuva on Tuntematon mestari, jonka on ohjannut Klaus Härö. Elokuvassa eläköityvä taidekauppias suunnittelee viimeistä suurta diiliään, kun hän yllättäen joutuu kaitsemaan teini-ikäistä tyttärenpoikaansa. Sekä Tuntematon mestari että Hölmö nuori sydän saivat ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla syksyllä 2018. Reflet Médicis -teatterissa näytettävän ohjelmiston on kuratoinut Irmeli Debarle yhteistyössä elokuvasäätiön kansainvälisen osaston kanssa.

Uutuutena tämän vuoden ohjelmistossa on lyhytelokuvanäytökset, jotka järjestetään Institut finlandais’ssa yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Suomen elokuvasäätiön kanssa. Näytöksiin on valittu Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen osaston parhaita opiskelijaelokuvia viime vuosilta.

Ohjelmistoon kuuluu myös perjantaina 29.3. järjestettävä keskustelutilaisuus, jossa mukana ovat Aalto-yliopiston ohjauksen professori Saara Saarela sekä maineikkaan La Fémis -elokuvakoulun ohjaajalinjasta vastaavat Olivier Ducastel sekä Christine Carrière. Myös osa lyhytelokuvaohjaajista on paikalla tapahtumassa.

Instituutin ohjelmiston on kuratoinut SES:n Otto Suuronen, ja ne ovat joko vielä opiskelevien ohjaajien BA-lopputyöelokuvia tai jo valmistuneiden ohjaajien MA-lopputyöelokuvia. Instituutin perjantain ohjelmistokuratoinnissa on ollut mukana myös Aalto-yliopiston Saara Saarela.

Koko viikonlopun ohjelmisto esitetään ranskaksi tekstitettynä.

Lisätietoja:

http://www.institut-finlandais.fr/event/finlande-en-3-films/
http://www.lesecransdeparis.fr/cinema/2950/reflet-medicis/article/65831/la-finlande-en-3-films-2019

Avauselokuva Auroran ohjaaja Miia Tervo Institut finlandais’n haastattelussa: http://www.institut-finlandais.fr/fi/2019/03/kuukauden-vieras-maaliskuu-2019-miia-tervo-2/