Lyypekin pohjoismaisella festivaalilla jälleen laaja katsaus suomalaisia teoksia

21.10.2019

Nordische Filmtage Lübeck on Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Pohjois-Saksan elokuvaan keskittyvä festivaali, joka järjestetään 61. kerran 29.10.–3.11. Festivaalilla esitetään lähes 200 teosta.

Festivaalin kilpasarjassa on mukana 18 elokuvaa, joista kolme on Suomesta. Syyskuussa Suomen-ensi-iltansa saanut Mika Kaurismäen Mestari Cheng on Lappiin sijoittuva romanttinen draama. Lapissa ollaan niin ikään Miia Tervon Aurorassa, joka on parhaillaan myös ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoon. J-P Valkeapään Koirat eivät käytä housuja on bdsm-skenessä liikkuva omalaatuinen draama, joka saa Suomessa teatteriensi-iltansa marraskuun alussa.

Festivaalin pääpalkinto on arvoltaan 12 500 euroa ja yhteensä eri palkintokategorioissa jaetaan 52 500 euron arvosta palkintoja.

Nuorten elokuvien kilpailussa on mukana tänä syksynä ensi-iltansa saanut Diva of Finland, joka on Maria Veijalaisen esikoispitkä. Oulun seudulle sijoittuva elokuva kertoo teinityttöjen ystävyyksistä ja kateudesta. Toinen tässä kilpailussa nähtävä suomalaiselokuva on Selma Vilhusen Hölmö nuori sydän, joka on kiertänyt laajalti festivaaleja viime vuoden syyskuusta asti. Itähelsinkiläisistä nuorista kertova elokuva voitti keväällä Berlinalen nuorisosarjan pääpalkinnon.

Lyypekissä on jo useita vuosia esitetty myös pohjoismaista tv-draamaa. Kahdeksan sarjamuotoisen teoksen ohjelmassa on mukana Mika Ronkaisen ja Merja Aakon käsikirjoittama Kaikki synnit. Sarja on valittu myös Cottbusin ja Zürichin elokuvafestivaaleille. Elokuvasäätiön tukemaan, Elisa Viihteen sarjaan kuvataan ensi keväänä toinen tuotantokausi.

Lyhytelokuvista mukaan valitiin Teemu Nikin fantasiasävytteinen draama All Inclusive, Elina Oikarin kokeellinen Govadas, Juho Luukkaisen animaatio Heviä kohtuun, Anna Paavilaisen metaelokuva Kaksi ruumista rannalla sekä Teppo Airaksisen draama Keppi.

Uusia teknologioita hyödyntävässä Immersive Media -sarjassa nähdään Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen Meren uumen (kuva yllä). Vantaan Heurekassa keväällä ensi-iltansa saanut dokumentaarinen teos kuvaa elämää maailman valtamerissä.

Dokumenttielokuvia mukana on  myös runsaasti. Brysseliin sijoittuva, Reetta Huhtasen ohjaama Aatos ja Amine kertoo lasten ystävyydestä. Joonas Berghäll tutkii elokuvassa Miehiä ja poikia suomalaista maskuliinisuutta ja miehen mallia. Marko Röhrin Luontosinfoniassa suomalainen luontokuvaus kohtaa kohottavan musiikin. Iiris Härmän Outouden laakso kuvaa tekoälyn vaikutuksia ihmisiin. Valtteri Raekallio ja Thomas Freundlich tutkivat uudessa tanssidokumentissa Fram arktisia tutkimusmatkailijoita. Paul-Anders Simman Luodi fábm tutustuttaa saamelaisten joikuun. Lisäksi festivaalilla esitetään Boris B. Bertramin ohjaama tanskalais-suomalainen yhteistuotanto Photographer of War, joka kertoo sotavalokuvaajan henkilökohtaisesta kriisistä.

Myös alle puolituntisia dokumenttielokuvia on mukana: Nina Forsmanin ohjaama Jään vetovoima kertoo jäätanssiparista, joka lopettaa uransa. Katri Myllyniemen ja Vilja Autiokyrön ohjaama Keuliminen havainnoi nuorten moottoripyöräkulttuuria. Milja Viidan Vihollinen sisälläni kuvaa nuorten viiltelyä.

Festivaalin retrospektiiviseen sarjaan on valittu Carl von Haartmannin ohjaama mykkäelokuva Korkein voitto vuodelta 1929. Elokuva esitetään live-säestyksen kera.

Lisätietoa festivaalista: nordische-filmtage.de/en