Maija Blåfieldin ja Sami van Ingenin elokuvat palkittiin Ann Arbor Film Festivalilla

1.4.2019

Maija Blåfieldin Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä (2018) ja Sami van Ingenin Polte (2018, kuva yllä) palkittiin Ann Arbor Film Festivalilla. Ann Arbor Film Festival on tärkeimpiä uuden taide-elokuvan ja art housen vuosittaisia kansainvälisiä tapahtumia. Se on Pohjois-Amerikan vanhin kokeellista elokuvaa esittävä elokuvan festivaali. Tämän vuoden juryssä olivat Bryan Konefsky, Akosua Adoma Owusu ja Stacey Steers

Maija Blåfieldin Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä (2018) palkittiin festivaalin Ken Burns Award for Best of the Festival -pääpalkinnolla, jonka arvo on 3000 dollaria.

Maija Blåfieldin Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä koostuu viidestä dokumentaarisesta tarinasta, jotka kertovat eri tavoin tuhon tai säilymisen mahdollisuuksien välissä elämisestä. Turistiryhmän sightseeing-kierros talvisen sateen sulattamilla Huippuvuorilla saa elokuvassa seurakseen uutta elämää lahoavaan taloon synnyttävän sienien seksikohtauksen. Elokuva sai maailman festivaaliensi-iltansa Visions du Réel -dokumenttielokuvafestivaalin kilpasarjassa Sveitsissä. Elokuvan erillinen näyttelyversio (2017) oli esillä Ars Fennica -näyttelyssä Nykytaiteen museo Kiasmassa. Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä on Häivekuva Oy:n tuottama. 

Sami van Ingenin Polte (2018) voitti Cutters Studios Archival Film Award -palkinnon. Palkinto kattaa 1000 dollarin arvosta filmiskannauspalveluita.

Sami van Ingenin Polte on ollut laajimmin levinneitä suomalaisia lyhytelokuvia maailmalla viimeisen vuoden aikana. Se esitetty yli 30 kansainvälisellä festivaalilla (mm. Karlovy-Vary FF, London FF, Edinburgh FF) ja on palkittu Split Film Festivalilla (Grand Prix), Brasilian Fronteirassa, Art Film Fest Košicessa, Timishort Film Festivalilla sekä Tampereen elokuvajuhlilla. Polte pohjautuu Teuvo Tulion elokuvan Nuorena nukkunut (1937) ainoan säilyneen nitraattirullan pahoin vaurioituneisiin viimeisiin minuutteihin. Elokuvan kaikki esityskopiot ja negatiivi tuhoutuivat Adams Filmin tulipalossa vuonna 1959. Vuonna 2011 Pariisin Cinémathèque françaisen kokoelmista löytyi katkelma keskeltä elokuvaa. Polte on Testifilmi Oy:n tuottamia.

Tänä vuonna Ann Arbor Film Festivalin kilpasarjassa nähtiin myös Patrik Söderlundin Realms (Testifilmi, 2018). Kaikki kolme elokuvaa ovat AV-arkin levityksessä. 

57. Ann Arbor Film Festival järjestettiin 26.–31.3.2019 Michiganissa, Yhdysvalloissa. 

aafilmfest.org/single-post/2019/03/31/57th-AAFF-Awards