Marian paratiisi ja Koirat eivät käytä housuja Toronton elokuvajuhlille

14.8.2019

Zaida Bergrothin ohjaama epookkidraama Marian paratiisi saa maailmanensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Anna Viitalan ja Jan Forsströmin käsikirjoittama elokuva sijoittuu 1920-luvulle. Karismaattinen Maria Åkerblom (Pihla Viitala) johtaa vainotun lahkonsa jäsenet Helsinkiin, jossa he majoittuvat kauniiseen huvilaan, Villa Toivolaan. Uskossaan kiihkeästä, teini-ikäisestä Salomesta (Satu Tuuli Karhu) tulee yksi Marian omistautuneimmista seuraajista.

Marian paratiisin ovat tuottaneet Daniel Kuitunen ja Kaisla Viitala Elokuvayhtiö Komeetasta. Elokuva esitetään Suomessa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kotimaisessa gaalassa syyskuussa ja elokuvan teatteriensi-ilta on 4.10.

Torontossa on Pohjois-Amerikan ensiesitys J-P Valkeapään draamalle Koirat eivät käytä housuja. Elokuva nähtiin ensimmäisen kerran Cannesin Directors’ Fortnight -sarjassa toukokuussa, ja sitä on sittemmin esitetty mm. Karlovy Varyn, Neuchâtelin ja Sodankylän elokuvajuhlilla. Elokuvassa vaimonsa menettänyt Juha (Pekka Strang) etsii lohtua salaperäisen dominan Monan (Krista Kosonen) luota.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Valkeapää ja Juhana Lumme ja tuottaneet Aleksi Bardy ja Helen Vinogradov Helsinki-filmistä. Koirat eivät käytä housuja tulee Suomessa elokuvateattereihin loppuvuodesta 2019.

Marian paratiisi ja Koirat eivät käytä housuja esitetään Torontossa Contemporary World Cinema -sarjassa. Molempien ohjaajien edelliset elokuvat, Miami ja He ovat paenneet, olivat myös esillä Torontossa. Pohjois-Amerikan suurin elokuvafestivaali järjestetään 5.–15.9.

Lisätietoja:
https://tiff.net/films