Mikä ketuttaa? -elokuvaideakilpailun voittaja on valittu

11.11.2019

’Mikä ketuttaa?’ -elokuvaideakilpailuun osallistui yli 60 ehdotusta, joista valittiin palkittaviksi voittaja ja kolme kunniamainintaa.

Kettupäivien – elokuvateatteri Orionin ja ELKE ry:n yhteiskunnallisen elokuvan tapahtuman yhteydessä järjestetyssä “Mikä ketuttaa?” -ideakilpailussa etsittiin raikkaita ideoita ja elokuvan aiheita, jotka kertovat tästä maailmasta, pureutuvat ongelmiin, löytävät uusia näkökulmia, ovat yleisiä tai omakohtaisia, omaperäisiä, poliittisia, yhteiskunnallisia, hyviä, kummallisia tai muuten vaan merkittäviä. Ketutuksen kenttä ja sfääri olivat vapaita, samoin kuin tyylien ja lajien kirjo.

Ehdotuksia tuli yli 60. Aihepiirit vaihtelivat ilmastonmuutoksesta rasismiin ja kiusaamisesta identiteettipolitiikkaan. Silmiinpistävän paljon joukossa oli ideoita, jotka liittyivät lasten hankkimiseen. Kiinnostavaa oli myös se, että dokumenttielokuvaideoita oli paljon vähemmän kuin odotimme. Ketutuksesta haluttiin kertoa paljolti fiktion keinoin. Fantasiaa ja science fictionia viljeltiin monessa ehdotuksessa.

Raati päätti yksimielisesti antaa varsinaisen palkinnon Hanna Karppisen ehdotukselle ”Isot hameet”. Kyseessä on dokumentti, joka kertoo konkreettisen – romaninaisten hameen – kautta isommista asioista: rasismista, sukupuolten tasa-arvosta, valinnoista ja identiteetistä. Idea on kompakti, hyvin rajattu, omaperäinen ja lisäksi synopsis on hyvin kirjoitettu. Palkinto on Suomen elokuvasäätiön myöntämä apuraha hankkeen jatkokehittelyyn.

Lisäksi päätettiin myöntää kunniamaininta kolmelle hienolle idealle. Raati ei asettanut kunnianmaininnan saajia paremmuusjärjestykseen. Työryhmä, johon kuuluvat Nora Kuusisto, Ida-Maria Olva ja Marjo Airisniemi saavat kunniamaininnan ehdotuksestaan ”Mehiläiskesä”. Se kuvaa tytärtä ja äitiä, jotka hoitavat yhdessä mehiläisiä. Taustalla on iso aihe: ilmastokriisi ja suhde tulevaisuuteen. Kunniamaininnan saa myös Vilja Keskimäki draamakomediaideallaan ”Siedätyshoito”, joka sekin käsittelee ilmastonmuutosta ja nimenomaan ilmastoahdistusta. Ajankohtaista aihetta käsitellään onnistuneesti absurdin huumorin keinoin lyhyesti ja napakasti. Kolmas kunniamaininta menee Katariina Rädyn idealle ”Kiskot”, joka on elämänmakuinen ja hauska elokuva kympin raitiovaunussa käydyistä ajankohtaisista keskusteluista. Näytteet dialogista ovat herkullisia. Kunniamaininnan saaneet palkitaan mm. Orionin sarjakorteilla.

Palkintoraatiin kuuluivat Suomen elokuvasäätiön tukiesittelijä Pekka Uotila, ELKE ry:n puheenjohtaja Jouko Aaltonen, elokuvatyöntekijä Johanna Karppinen ja koululainen Aino Falenius.