Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 2018 Islantiin

31.10.2018

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2018 ovat voittaneet ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Benedikt Erlingsson, käsikirjoittaja Ólafur Egill Egilsson ja tuottajat Marianne Slot ja Carine Leblanc islantilaiselokuvallaan Woman at War. Elokuva käsittelee nokkelasti ja leikkisästi sekä suuria poliittisia kysymyksiä että elokuvan yllättäväksi toimintasankariksi nousevan 48-vuotiaan naisen yksityiselämää.

350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) arvoinen rahapalkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajien ja tuottajien kesken. Tarkoituksena on korostaa, että elokuva taiteenlajina on näiden kolmen päätekijän tiiviin yhteistyön tulos.

PALKINTOLAUTAKUNNAN PERUSTELU:

Woman at War kuvaa suurta ja päivänpolttavaa ongelmaa vahvan ja ristiriitaisen henkilöhahmon avulla. Halldóra Geirharðsdóttir tulkitsee upean hallitusti Hallaa, joka ottaa lain omiin käsiinsä suojellakseen maapallon ekosysteemiä. Kun Halla tiedostaa, että hänessä on idealismiakin vahvempi tarve oman perheen perustamiseen, tämä kuvataan hienovireisesti ja tunteilematta. Ohjaaja Benedikt Erlingsson, joka on myös tehnyt käsikirjoituksen Ólafur Egilssonin kanssa, onkin aivan yhtä rohkea kuin päähenkilönsä. Palkintolautakunta arvostaa suuresti varmaa otetta, jolla hän yhdistelee toimintakohtauksiin ja yksityisiin hetkiin tunnelmaa luovaa vieraannuttamista sijoittamalla kuviin live-muusikoita ja antamalla näiden tulkita tarinan hahmojen mielialaa ja tunteita. Lopputuloksena on upea, nokkela ja leikkisä kuvaus suurista poliittisista kysymyksistä sekä elokuvan yllättäväksi toimintasankariksi nousevan 48-vuotiaan naisen yksityiselämästä. Samalla kaikesta välittyy tarinan perustana oleva rakkaus luontoa ja yksinäistä lasta kohtaan.

KÄSIKIRJOITTAJA, OHJAAJA JA TUOTTAJA BENEDIKT ERLINGSSON
Benedikt Erlingsson (s. 1969) on ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä, joka tunnetaan teatteri-, tv- ja elokuvarooleistaan. Benediktin sooloesitykset kuuluvat Islannin teatterihistorian menestyneimpiin, ja hän esitti niitä kaikkiaan kuuden vuoden ajan. Erlingssonin ensimmäinen pitkä käsikirjoitus- ja ohjaustyö Of Horses and Men sai yli 20 kansainvälistä palkintoa, niiden joukossa parhaan esikoisohjauksen palkinnon San Sebastiánin kansainvälisillä elokuvajuhlilla 2013 sekä Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon vuonna 2014.

Woman at War (Kona fer í stríð) sai maailmanensi-iltansa Cannesin vuoden 2018 Critics’ Week -sarjassa, jossa se voitti parhaan käsikirjoituksen SACD-palkinnon.

Tietoa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta

Pohjoismaiden arvostetuin elokuvapalkinto jaettiin 15. kerran. Elokuvapalkinto julkistettiin yhdessä Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon, kirjallisuuspalkinnon, lasten- ja nuorten kirjallisuuspalkinnon ja ympäristöpalkinnon kanssa suuressa palkintogaalassa, joka pidettiin tiistai-iltana 30.10.2018 Oslon Oopperatalossa Pohjoismaiden neuvoston 70. istunnon yhteydessä.

Kansalliset raadit valitsivat viisi ehdokaselokuvaa perusteinaan korkea laatu, juuret pohjoismaisessa kulttuurissa ja se, että ne erottuvat taiteellisen omaperäisyytensä kautta kiehtovina ja ympäristöönsä sidoksissa olevina taideteoksina.

Kunkin Pohjoismaan ehdokaselokuvasta päättää kulttuuriministeriön nimittämä kolmihenkinen kansallinen palkintolautakunta. Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee äänestämällä tämän vuoden palkinnonsaajan.

Pohjoismaisessa lautakunnassa on yksi jäsen kustakin maasta. Vuoden 2018 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa ovat mukana Hilmar Oddson (Islanti), Inger Merete Hobbelstad (Norja), Kristina Börjeson (Ruotsi), Jaana Puskala (Suomi) ja Per Juul Carlsen (Tanska).

Viime vuonna 2017 palkinto tuli Suomeen Selma Vilhusen elokuvalle Tyttö nimeltä Varpu.

Lisätietoa: http://www.nordiskfilmogtvfond.com/events/nordic-council-prize/2018https://www.norden.org/en/news/five-nordic-prizes-awarded-oslo