SHORT FORM 2 -hankehaku

5.4.2018

Mikä on SHORT FORM -hankkeen tarkoitus?

Hankkeen tarkoituksena on kehittää lyhyen muodon dokumentaarista kerrontaa, kohderyhmäajattelua ja visuaalisia tyylejä sekä etsiä lyhyen muodon vahvuuksia erityisesti verkkolevitykseen.

Mitä on short form ja mitä etsimme?

Short form on 4–7-minuuttinen itsenäinen, ensisijaisesti verkkolevitykseen tarkoitettu dokumentaarinen elokuvaklippi tai lyhytelokuva. Sen toteutus voi olla kevyt, rosoinen, leikillinen, riipaiseva, cinema verite -tuokio tai vaikka hyvinkin uutta muotoa etsivä teos.

Haemme short form -muotoon ja -tuotantoresursseihin sopivia, toteuttamiskelpoisia ideoita. Odotamme ideoilta ajankohtaisuutta, ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta olla myös erilainen.

Toivomme valmiiden teosten yllättävän katsojansa, ja että ne herättävät tunteita ja keskustelua.

Hankkeeseen valitut ideat kehitellään valmiiksi elokuviksi työpajoissa ja ne julkaistaan myöhemmin Yle Areenassa.

SHORT FORM 2 -hankkeen painopiste

Tämänkertaisessa haussa painotamme kohderyhmäajattelua.

Valinnoissa tullaan ensisijaisesti painottamaan seuraavia:

  • millaisen havainnon elokuva tekee ajatellun kohderyhmän kokemusmaailmasta ja kiinnostusta herättävistä kysymyksistä
  • kuinka idea ja näkökulma tavoittavat toivotun kohderyhmän
  • työsuunnitelmaa, eli millaisin työmenetelmin elokuva löytää aiheensa  
  • elokuvan kohderyhmä voi olla vapaavalintainen, mutta etsimme erityisesti elokuvia, jotka teeman ja käsittelytapansa puolesta soveltuvat myös varhaisnuorille (13–17 v.)

Työpajat

Hanke sisältää kolme työpajajaksoa, joiden aikana ideoista kehittyy valmiita dokumentteja. Työpajassa opiskellaan miten hyvä ja toimiva tarinankerronta suunnitellaan, millaisia visuaalisia keinoja kannattaa käyttää ja kuinka katsoja saadaan koukkuun.

Työpajoja vetää britti Adam Gee, joka on luonut menestyneen Short Form -konseptin brittiläiselle Channel 4 -televisiokanavalle.

Työpajan järjestää Yle Lab, ja se toteutuu Helsingissä Ylen tiloissa. Työpajan kieli on englanti. Osallistuminen on pakollista valittujen tuotantojen ohjaajille ja tuottajille.

Kuka voi hakea ja miten?

Haku on suunnattu sekä uusille kyvyille että kokeneille ammattilaisille. Hakijana on yksittäinen tekijä tai työpari. Yksi tekijä voi olla hakijana enintään kahdessa hankkeessa. Hakuvaiheessa edellytetään, että tekijä on jo alustavasti sopinut yhteistyöstä jonkin tuottajatahon kanssa.

Valinnat

Työpajaan ja tuotantoon valitaan kolmesta viiteen ideaa. Valitsijoina ovat rahoittajien edustajat Erkko Lyytinen (Yle), Outi Rousu (AVEK) ja Pekka Uotila (Suomen elokuvasäätiö).

Tuotanto ja rahoitus

AVEKin, elokuvasäätiön ja Ylen yhteinen rahoitus on 11 000 euroa kullekin tuotannolle. Säätiön ja AVEKin osuudet haetaan normaalina tuotantotukena. Yle ostaa teokselle esitysoikeudet Yle Areenaan.

Valinnan jälkeen tekijän valitsema tuottajataho (tuotantoyhtiö) vastaa tuotannosta, tekee tuotantotukihakemukset ja kaikki tarvittavat sopimukset eri tahojen kanssa. Tuottajatahon on oltava Suomessa rekisteröity elokuva-alan ammattilaisyhteisö. (Katso https://www.ses.fi/saeaetioe/usein-kysytyt-kysymykset/#c42)

Lisärahoitusta voi hakea muualtakin, mutta se tulee hyväksyttää yllämainituilla rahoittajilla.

Aikataulu:

Hakuaika 5.4.–6.5.2018
Valinnat julkaistaan 21.5.2018
Tarvittaessa hakija ja tuottaja voidaan kutsua haastatteluun.

1. työpaja: 4.–5.6.2018
2. työpaja: 6.–7.9.2018
3. työpaja: 29.–30.10.2018

Tuotannot valmistuvat 1.12.2018 mennessä.

SHORT FORM 2 -hankkeeseen haetaan sähköisesti tästä linkistä: https://response.questback.com/ses/7xooif7jiv

Lisätietoja antavat:

Pekka Uotila
Suomen elokuvasäätiöpekka.uotila@ses.fi+358 09 6220 3022

Outi Rousu
AVEKouti.rousu@avek.kopiosto.fi

Erkko Lyytinen
Yleerkko.lyytinen@yle.fi