Suomalainen elokuva-ala saa jättimäisen näkyvyyden Kiinassa

28.8.2018

World Film Report on Kiinan valtiollisella CCTV-6-kanavalla seitsemäntoista vuoden ajan pyörinyt ohjelmasarja, joka tavoittaa yli 25 miljoonaa kotitaloutta ja yhteensä miljardi katsojaa. Se käsittelee elokuvia ja paikallista kulttuuria elokuvan kautta tarjoten kiinalaisille mahdollisuuden kurkistaa tällä kertaa suomalaisuuteen. Ohjelma on todella suosittu, sillä World Film Report kiertää myös keskeisimmillä elokuva-alan festivaaleilla ja avaa kiinalaiselle yleisölle mahdollisuuden saada tietoa myös elokuvista, jotka eivät esimerkiksi läpäise Kiinassa sensuuria. 

World Film Report kutsuttiin Suomeen maaliskuussa, kun Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja delegaatio suomalaisia tuottajia vieraili Pekingissä. Suomen tuotantokannustimen markkinoinnista Aasiassa vastaava elokuvakomissaari Anne Laurila iloitsee, että suomalainen av-ala saa tällaisen näkyvyyden Kiinassa.

”Suomi ja Kiina neuvottelevat kahden välistä yhteistuotantosopimusta av-alalle ja tällainen dokumenttisarja Suomesta ja sen eturivin ohjaajista varmasti auttaa meitä neuvotteluiden edistämisessä. Toivon myös, että sarja auttaa suomalaisen elokuvan levittämisessä Kiinassa”, Laurila toteaa.

Elokuussa kuvausryhmä kiersi kymmenen päivän aikana Tampereella, Kuusamossa, Oulussa, Turussa ja Helsingissä. CCTV:n sarjassa on esillä uusi suomalainen elokuva, ja suomalaiseen kulttuuriin sarjassa paneudutaan niin Joulupukin, Muumien kuin Angry Birdsin kautta. Suomalaisesta tapahtumakulttuurista kiinalainen yleisö saa maistiaisia mm. Ilmakitaran MM-kisoista tai Helsingin juhlaviikoilta.

Kiinan markkinoista kiinnostuneille tuotantoyhtiöille apua on tarjolla lähiaikoina käynnistyvän, opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen muodossa. ”Saamme virallisen haun auki syyskuun lopussa. Alustavissa keskusteluissa tuotantoyhtiöiden kanssa hanke on kiinnostanut kovasti”, kertoo hanketta vetävän Creative Export Innovations Oy:n Kati Nuora.

Lisätietoja:
Anne Laurila
Elokuvakomissaari, Pohjois-Suomen elokuvakomissio
anne.laurila@businessoulu.com p. 044 703 752