Suomalaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia kisaa torstaina käynnistyvässä Nordisk Panoramassa

17.9.2018

Viime vuonna parhaan pohjoismaisen lyhytelokuvan palkinnon voitti suomalaistaiteilija Jonna Kinan Arr. for a Scene, joka on sittemmin kiertänyt kansainvälisiä festivaaleja ympäri maailman. Tänä vuonna lyhytelokuvien kilpailussa nähdään kolme elokuvaa: Mikko Myllylahden öinen perhedraama Tiikeri, Jenni Toivoniemen tuntemattoman kohtaamista käsittelevä Ovi ja Jussi Sandhun dokumentaarinen 27 ensimmäistä vuotta.

27 ensimmäistä vuotta kertoo lapsuudenkodistaan muuttavasta kehitysvammaisesta miehestä. Elokuva on maailmanensi-illassa Malmössä. ”Kamera kävi tämän dokumentin merkeissä ensimmäistä kertaa vuonna 2012, joten on jännittävää – ja huojentavaa! – päästä vihdoin näyttämään se yleisölle. Sarjojen kattaus on erittäin kova, työryhmämme saa olla ylpeä”, iloitsee elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Jussi Sandhu.

Pitkien dokumenttielokuvien kilpailussa nähtävät suomalaiselokuvat ovat kolunneet jo festivaaleja. Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin Tokasikajuttu on nähty Kööpenhaminan CPH:DOX-festivaalilla sekä Sheffield Doc/Festissä. Avani Rain ohjaama suomalais-intialainen Raghu Rai – An Unframed Portrait avasi viime vuonna IDFA-festivaalilla ja se esitettiin myös alkuvuodesta Helsingin DocPointissa.

Inka Achtén Miehen malli oli ensi-illassa kesällä Sheffield Doc/Festissä. ”Nordisk Panorama on festari jota pidetään maailmalla suuressa arvossa, joten toivon, että saamme näytösten kautta elokuvalle lisää näkyvyyttä”, Achté toteaa. ”Olen elokuvaa tehdessäni toivonut, että vaikka se tapahtuu maapallon toisella puolella, se koskettaisi myös Pohjoismaista katsojaa, ja saisi meidät tarkastelemaan omia sukupuoleen liittyviä ennakkoasenteitamme. Ennen kaikkea toivon, että se lisäisi meidän kaikkien yhteistä keskustelua siitä, millaista on olla mies tai nainen, ja että keskustelu ulottuisi yli sukupolvi- ja kulttuurirajojen.”

Nordisk Panoraman muissa sarjoissa nähdään Aino Sunin ja Jenni Tulen nuorisokuvaus #ThisIsMe, Jani Kautan ASMR-ilmiötä kuvaava dokumentti Tingles ja Minna Suoniemen kierrätystä käsittelevä Practical Ecology.

Tulevia hankkeita esittelyssä Forumissa

Ammattilaisille suunnatussa Nordisk Panoraman Forumissa tuotantoyhtiöt pitchaavat rahoittajille ja levittäjille kehittelyssä olevia hankkeitaan.

BonsaiFilms esittelee Still Into You -hanketta, jota ohjaa Anu Kuivalainen. Yellow Film & TV tuo tapahtumaan John Websterin hankkeen Happy Worker – Or How Bullshit Took Over the Workplace. Elokuvasäätiö on saanut tarjota pitchattavaksi myös oman villin korttinsa, joka tänä vuonna on LPMA Productionsin Lasikatto – The Invisible Made Visible, ohjaajana Mari Soppela.

Tarkkailija-statuksella ovat mukana Tuffi Films hankkeellaan Kapukoulu (ohj. Anna-Karin Grönroos), SAHADOK hankkeella SuperB (ohj. Mia Halme) ja Kinocompany hankkeella Fragments of Humanity (ohj. Elli Rintala).

Nordisk Panoraman yleisöltä suljetuissa market-näytöksissä esitetään tänä vuonna neljä lyhytelokuvaa – Reetta Aallon Sintti, Kirsikka Saaren Super Comfort, Jenni Tulin Venetsia sekä Jouko Aaltosen ja Seppo Rustaniuksen Sodan silmät 1918 – sekä yksi pitkä dokumenttielokuva, Aino Sunin ohjaus Ei koskaan enää.