Suomen elokuvasäätiön 50-vuotisjuhlaseminaarissa katsotaan tarinoiden tulevaisuuteen

1.10.2019

Kun Suomen elokuvasäätiö perustettiin 15.10.1969, valtiovalta otti kantaa: elokuva ei ollut enää vain hupia ja verotuksen kohde, vaan taidetta ja kulttuuria, jota piti tukea julkisin varoin. Juhlaseminaarissa kysytään, miltä elokuvan tulevaisuus näyttää nyt, viisi vuosikymmentä myöhemmin? Millaisia tarinoita tulevaisuudessa kerrotaan?

Juhlapuheenvuorot pitävät toimittaja Johanna Koljonen ja elokuvantekijä Ilja Rautsi. Koljonen on tunnettu muun muassa Göteborgin elokuvajuhlien julkaisemasta vuosittaisesta Nostradamus-raportista. Asiantuntijahaastatteluihin ja tutkimukseen perustuva raportti luotaa audiovisuaalisen alan tulevaisuusnäkymiä 3–5 vuoden säteellä. Koljosen aiheena seminaarissa on merkityksellisyys uudessa mediamaailmassa.

Ilja Rautsi on ohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka lyhytelokuva Helsinki Mansplaining Massacre (2018) on ollut yksi viime vuosien eniten kansainvälisiä festivaaleja kiertäneitä suomalaiselokuvia. Rautsin käsikirjoittamat pitkät elokuvat Pahanhautoja ja Veden vartija ovat parhaillaan tuotannossa. Rautsi puhuu seminaarissa otsikolla ”Tulevaisuuden hiekkalaatikko”.

Seminaari toimii myös julkaisutilaisuutena Kalle Kinnusen kirjoittamalle kirjalle Elokuvasäätiön tuella – suomalaista elokuvaa tekemässä 1969–2019. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema teos käsittelee 50 vuotta suomalaisen elokuva-alan historiaa ja tekemisen kehitystä Suomen elokuvasäätiön näköalapaikalta. Seminaarissa elokuvasäätiön kulttuuriviennin suunnittelija Otto Suuronen haastattelee Kinnusta. Kirjan julkaisupäivä on 4.10. ja se on myynnissä myös seminaarissa.

Seminaarin avaa opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja. Juhlaseminaarissa yhteistyössä on mukana Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Ti 15.10.2019 klo 16–19
Kino Regina (Oodi), Töölönlahdenkatu 4, Helsinki
Vapaa pääsy

OHJELMA
16:00 Tervetuliaissanat
Johtaja Lasse Saarinen, Suomen elokuvasäätiö

16:10 Juhlaseminaarin avauspuheenvuoro
Ylijohtaja Riitta Kaivosoja, opetus- ja kulttuuriministeriö

16:30 Elokuvasäätiön tuella – suomalaista elokuvaa tekemässä 1969–2019
Elokuvasäätiön kulttuuriviennin suunnittelija Otto Suuronen haastattelee kirjan kirjoittaja Kalle Kinnusta

17:00 Juhlapuheenvuoro: Merkityksellisyys uudessa mediamaailmassa
Toimittaja Johanna Koljonen

17:40 Juhlapuheenvuoro: Tulevaisuuden hiekkalaatikko
Käsikirjoittaja-ohjaaja Ilja Rautsi

Tapahtuma Facebookissa