Suomen hauskin mies on ensimmäinen suomalainen Humanitas-palkintoehdokas

19.12.2018

Heikki Kujanpään ohjaama sekä Kujanpään ja Mikko Reitalan käsikirjoittama Suomen hauskin mies -elokuva on ehdolla Humanitas-palkinnon saajaksi Independent Feature Film -kategoriassa. Tämä on ensimmäinen kerta palkinnon historiassa, kun ei-englanninkielinen käsikirjoitus on valittu Humanitas-ehdokkaaksi.

Vuosittain jaettava Humanitas-palkinto nostaa esiin käsikirjoittajia, jotka kirjoittavat ihmisyydestä merkityksellisesti ja vivahteikkaasti. Humanitas-palkintogaala pidetään 44. kerran 8.2.2019 Beverly Hills Hotellissa Los Angelesissa. Ehdolla olevat Suomen hauskin mies -elokuvan käsikirjoittajat Heikki Kujanpää ja Mikko Reitala ovat paikan päällä tilaisuudessa.

”Palkintoehdokkuus merkitsee minulle ohjaajana ja kirjoittajana järjettömän paljon. Atlantin takana on tunnistettu käsikirjoituksemme universaalisuus. Sen toteutus elokuvaksi on vakuuttanut raadin aiheen näennäisestä paikallisuudesta huolimatta. Olemme Mikko Reitalan kanssa ylpeitä ensimmäisiä finalisteja palkinnon historiassa, ei-englanninkielisellä käsikirjoituksella!”, iloitsee ohjaaja Heikki Kujanpää.

"Humanitas on Pohjois-Amerikan palkintojen raskasta sarjaa. On suuri kunnia, että Suomen hauskin mies on valittu ehdokkaaksi sen Independent Feature Film -kategoriaan. Kyse on varteenotettavasta saavutuksesta”, toteaa tuottaja Klaus Heydemann.

Suomen hauskin mies esitettiin Sao Paolon elokuvafestivaalilla Brasiliassa kilpasarjassa ja sen lisäksi elokuva on tehnyt monipuolisen festivaalikiertueen tänä vuonna: Austin International Film Festivalilla USA:ssa, Goa International Film Festivalilla Intiassa, Waterloo Historic Film Festivalilla Belgiassa, Nordische Filmtage festivaalilla Saksassa sekä Leiden International Film Festivalilla ja Northern Film Festivalilla Hollannissa. Elokuva esitettiin marraskuussa myös 29. Finnish Film Week tapahtumassa Pietarissa, Venäjällä.

Suomen hauskin mies sai ensi-iltansa Ruotsissa Finsk Film På Bio-sarjassa Finlandsinstitutetin ja Nordisk Filmin toimesta. Elokuva nähdään peräti 60:lla paikkakunnalla Ruotsissa. Elokuvan Suomen ensi-ilta oli 16.3.2018 ja hyvien arvostelujen saattelemana se on kerännyt tähän mennessä 58 154 katsojaa kotimaisessa teatterilevityksessä. Levitysyhtiö Nordisk Film julkaisee elokuvan Pohjoismaissa tallenteena sekä digitaalisilla alustoilla marraskuussa 2018. Elokuvan myyntiä maailmalla hoitaa Media Luna New Films UG, Saksa.

“Naurattakaa yleisöä tai teidät ammutaan!” Suomen hauskin mies on mustan huumorin sävyttämä draamaelokuva elämänhalusta ja naurun voimasta. Käsikirjoitus juontaa juurensa todellisista tapahtumista. Elokuvassa jo kerran kuolemaan tuomitut vangit valmistavat näytelmän vartijoidensa ja saksalaisjoukkojen komentajan viihdyttämiseksi. Vankeina olevien teatterilaisten on nauratettava yleisöään, jotta heidän tuomiotaan ei panna täytäntöön. Joukkoa johtaa Suomen hauskimmaksi mieheksi mainittu Toivo Parikka, jota Martti Suosalo esittää. Suosalon lisäksi elokuvan rooleissa nähdään muun muassa Jani Volanen, Leena Pöysti, Paavo Kinnunen, Panu Vauhkonen, Jussi Lehtonen, Vesa Vierikko, Jussi Nikkilä, Tommi Eronen ja Karri Miettinen (aka Paleface). Elokuvaprojektissa kääntäjinä eri vaiheissa ovat toimineet Mikko Lyytikäinen ja Liisa Salonen.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Heikki Kujanpää on ohjannut kolme Jussi-palkintoa voittaneen elokuvan Putoavia enkeleitä (2008) sekä tv-elokuvat Joulukuusivarkaat (2009) ja Tampereen elokuvajuhlilla, Kettu-päivillä ja Laonin elokuvajuhlien Grand Prix palkittu Pieni pyhiinvaellus (2000). Elokuvan tuottaa Klaus Heydemann Inland Film Companylle ja levittäjä on Nordisk Film.

Lisätietoja:

Klaus Heydemann, tuottaja
Inland Film Company Oy
0400 279 255
inland@inland.fiwww.inland.fi