Suomi fokuksessa Krakovan elokuvajuhlilla

10.5.2019

Krakovan elokuvajuhlat valitsee vuosittain yhden maan, jonka dokumentti- ja lyhytelokuvatuotantoa se esittelee laajemmin. Vuoden 2019 festivaalilla Suomesta esitetään kuusi pitkää dokumenttielokuvaa ja kaksi lyhytelokuvanäytöstä. Lisäksi lapsille ja nuorille suunnatussa sarjassa nähdään Joona Tenan ohjaama lastenelokuva Supermarsu ja Einari Paakkasen ohjaama dokumenttielokuva Murtomaa.

Suomi-fokuksen avaa Reetta Huhtasen elokuva Aatos ja Amine, joka alkuvuoden ensi-illastaan lähtien kiertänyt monia festivaaleja (mm. Göteborg, Visions du Réel, Hot Docs). Muut fokuksessa nähtävät pitkät dokumenttielokuvat ovat Jörn Donnerin Perkele 2 – kuvia Suomesta, Arthur Franckin Olliver Hawk, Tonislav Hristovin Veeran maaginen elämä, Paul Simman Joiun voima sekä Niklas Kullströmin ja Martti Kaartisen G.J. Ramstedtin maailma.

Lyhytelokuvanäytösten kuratoinnista vastaavat Tampereen elokuvafestivaali ja DocPoint-festivaali, jonka kokoama näytös keskittyy opiskelijatöihin.

Fokukseen liittyy myös elokuva-alalle suunnattu, suomalaista elokuvatuotantoa käsittelevä konferenssi. Suomen elokuvasäätiön tukiesittelijät Piia Nokelainen ja Pekka Uotila sekä dokumenttielokuvien kulttuuriviennin suunnittelija Suvi Paavola osallistuvat konferenssiin.

Festivaalin puolalaisen elokuvan sarjassa esitetään venäläis-puolalais-suomalainen yhteistuotanto Fatei and the Sea, jonka ovat ohjanneet Alina Rudnitskaya ja Sergei Vinokurov. Elokuvan suomalainen yhteistuottaja on Pertti Veijalainen Illumesta.

Lisätietoa: https://www.krakowfilmfestival.pl/en/