Uusi kirja perkaa suomalaisen elokuva-alan mullistukset ja kehityskaaret 50 vuoden ajalta

17.9.2019

”Elokuvantekijällä on aina jonkinlainen viha-rakkaussuhde
rahaa jakavaan instanssiin.”
–Selma Vilhunen

”Lokaa tuli aina vaan. Kotimainen elokuva oli julkisuudessa
kirosana. Sitten lehti kääntyi totaalisesti.”
– Jussi Mäkelä

”Miesohjaajat olivat sellaisia mylviviä edvinlaineita. Se edellytti
naisohjaajille oman käyttäytymiskulttuurin luomista.”
 – Liisa Helminen

”Taiteen rahoittamisen perustehtävän ei ehkä pidäkään
muuttua. Aina tulee kuohuntaa ja ristiriitoja.”
–Riina Hyytiä

”On hyvä ja valtavan suuri kysymys, kenellä on
legitimiteetti päättää tukirahoista.”
– Petri Kemppinen

Lokakuun 4. päivä ilmestyvä tietokirja Elokuvasäätiön tuella — Suomalaista elokuvaa tekemässä 1969–2019 käsittelee 50 vuotta suomalaisen elokuva-alan historiaa ja tekemisen kehitystä Suomen elokuvasäätiön näköalapaikalta.

50 vuotta täyttävä elokuvasäätiö on suomalaisen elokuvan tärkein rahoittaja, elokuvan monimuotoisuutta edistävä mahdollistaja ja taiteenalaa yhdistävä voima. Se on ollut myös kiistelty laitos, politiikan pelinappula, pelättykin portinvartija ja joskus riitaisan kentän ukkosenjohdatin.

”Kirja kertoo taiteenalan kompuroinnista ja kehityksestä, mutta myös olosuhteista. Elokuva-alan ympärillä muuttuivat näinä vuosikymmeninä niin kulttuurielämä ja yhteiskunta kuin vallalla olevat arvotkin”, kirjan kirjoittanut toimittaja ja tietokirjailija Kalle Kinnunen kuvailee. ”Historiaa selvittäessäni jopa yllätyin, miten kiivaasti elokuvasäätiöstä on keskusteltu julkisuudessa jo silloin, kun sen jakama tukisumma oli vielä hyvin pieni.”

Elokuvasäätiön entisten toimitusjohtajien ja työntekijöiden lisäksi kokemuksistaan ja näkemyksistään kertovat kymmenet haastatellut elokuvantekijät Jörn Donnerista ja Aki Kaurismäestä Markus Seliniin ja Selma Vilhuseen. Kirja antaa monipuolisen kuvan elokuvantekemisen olosuhteista eri vuosikymmeninä sekä erityisesti niiden radikaaleistakin muutoksista.

Kalle Kinnusen aiempiin tietokirjoihin lukeutuvat 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa (Lauri Lehtisen kanssa), Daddy Cool – kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla (Jorma Sairasen kanssa) sekä Big Game – Kuinka Hollywood tuotiin Suomeen.

Elokuvasäätiön tuella — Suomalaista elokuvaa tekemässä 1969–2019 -kirjan julkaisee Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Lainaukset yllä ovat kirjasta. Kirjaa voi ennakkotilata SKS:n kaupasta: https://kirjat.finlit.fi/sivu/tuote/elokuvasaation-tuella/2490573

Elokuvasäätiö järjestää 15.10.2019 klo 16–19 juhlaseminaarin Kino Reginassa (Keskustakirjasto Oodi), jossa elokuvasäätiön suunnittelija Otto Suuronen haastattelee Kalle Kinnusta. Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/2378469162483802/