Eurooppalaisen elokuvateatterilevityksen Lumiere-katsojalukutietokanta päivitetty

16.12.2021

Euroopan audiovisuaalinen observatorio on ylläpitänyt marraskuusta 2000 lähtien LUMIERE-tietokantaa elokuvateattereiden katsojaluvuista. Tietokannasta löytyy Euroopassa elokuvateatterilevityksessä olleiden elokuvien katsojaluvut vuodesta 1996 lähtien. Myös Suomen elokuvasäätiö on toimittanut järjestelmään maamme katsojaluvut. Katsojalukutiedot päivitetään kerran vuodessa. Tällä hetkellä sivulta löytyvät tiedot vuoden 2020 loppuun asti.

Vastikään Lumiere-tietokanta on päivittänyt sivuilleen uuden käyttöliittymän, jossa ulkoasun lisäksi mm. haku- ja navigointiominaisuuksia on päivitetty. Sivulta onkin entistä helpompi löytää haluamansa tiedot esimerkiksi suomalaisten elokuvien ja ohjaajien menestyksestä Euroopassa. Myös aikarajausta voi käyttää niin elokuvan valmistus- kuin katsomisvuoden perusteella.

Esimerkki sivun käytöstä:

Jos haluaa katsoa katsotuimmat suomalaiset elokuvat Euroopassa, kannattaa valita FI -Finland tuotantomaaksi. Halutessaan voi valita mukaan myös vähemmistöyhteistuotannot, jolloin mukaan tulee useita monikansallisia yhteistuotantoja sekä Angry Birdsin kaltaiset animaatiomenestykset.

Elokuvia ja ohjaajia voi tarkastella tarkemminkin. Klikkaamalla elokuvan nimeä, nähdään sen katsojaluvut maa- ja vuosikohtaisesti. Sivusto sisältää paljon muutakin tietoa ja mm. linkit elokuvan IMDb- ja JustWatch-sivuille.

 

Valitsemalla valikosta kohdan Graphs pystyy tarkastelemaan karttakuvassa elokuvan menestystä eri maissa. Hiiren kursoria liikuttamalla maakohtainen katsojaluku tulee näkyviin.

 

 

Kaikki haulla saadut taulukot on mahdollista viedä taulukkolaskentaohjelmaan jatkokäsittelyä varten Export-painikkeen avulla. Näin on esimerkiksi helppo poistaa elokuvakohtaisista tiedoista Suomen katsojaluvut, jos haluaa tarkastella menestystä vain muualla Euroopassa.

Tietokanta löytyy osoitteesta https://lumiere.obs.coe.int/