Muutoksia elokuvasäätiön tukitoiminnassa 1.1.2025 alkaen
2025 alkaen tukea ei myönnetä täysimääräisenä missään tukimuodossa
Muutos koskee tukimuotoja: Tuotantotuki, Kehittämistuki, Tuki elokuvan kuvailutulkkaukseen ja tekstitykseen, Koulutustuki, Kulttuuriviennin hanketuki, Kulttuuriviennin materiaali- ja markkinointituki, Kulttuuriviennin matkatuki
Valtionavustuslain määrittelyn mukaisesti tukea ei voida jatkossa myöntää kattamaan hankkeen kustannuksia täysimääräisesti missään tukimuodossa. 1.1.2025 alkaen tehtävissä päätöksissä tukea voidaan myöntää enintään 90 % säätiön hyväksymistä kustannuksista niissä tukimuodoissa, joissa tukimaksimia ei ole jo aiemmin määritelty alhaisemmaksi (esim. 50/50-tuotantotuki).
Pitkien fiktioiden kansainvälisten vähemmistöyhteistuotantojen tuotannon tukihakemuksia käsittelee jatkossa kaksi tukiesittelijää
Muutos koskee tukimuotoja: Tuotantotuki, Kehittämistuki
Vuoden 2025 alusta alkaen myös pitkien fiktioiden osalta kansainvälisten vähemmistöyhteistuotantojen tukihakemuksia käsittelevät molemmat pitkien fiktioiden tukiesittelijät Kirsi Hatara ja Ilkka Mertsola. Dokumentti- ja lyhytelokuvien osalta näin on toimittu jo aiemmin.
Ympäristösuunnitelma pakolliseksi hakijan liitteeksi tuotannon tukien sekä elokuvateatteri- ja festivaalitukien osalta
Koskee tukimuotoja: Kehittämistuki, Slate-kehittämistuki, Tuotantotuki, 50/50-tuotantotuki, Elokuvateattereiden toimintatuki, Elokuvateattereiden laitehankinta- ja kunnostustuki, Elokuvafestivaalituki
Vuoden toisesta hakukierroksesta alkaen (deadline 1.4.2025) alamme edellyttämään ympäristösuunnitelmaa tukea hakevilta yrityksiltä ja yhteisöiltä tuotannon tukien sekä elokuvateatteri ja -festivaalitukien osalta.
Ympäristösuunnitelma on dokumentti, joka määrittelee, kuinka yritys tai yhteisö aikoo minimoida ympäristörasituksensa ja edistää kestävää kehitystä toiminnassaan.
Suunnitelma on pakollinen hakijan liite (kuten kaupparekisteriote tai osakasluettelo) ja ladataan tukihakemusjärjestelmässä hakijan liitteisiin. Se on yritys/yhteisökohtainen eli jokaisesta erillisestä hankkeesta tai tuotannosta ei tarvitse toimittaa omaa ympäristösuunnitelmaa. Ympäristösuunnitelma päivitetään hakujärjestelmään silloin, kun siihen on tehty muutoksia.
Ympäristösuunnitelma saa olla vapaamuotoinen tai yrityksessä/yhteisössä käytössä olevan ympäristöjärjestelmän mukainen (esim. Ekokompassi, WWF Green Office). Apuna suunnitelman laadinnassa voi käyttää myös elokuvasäätiön lomakemallia, joka löytyy säätiön verkkosivuilta Lomakkeet ja ohjeet -osiosta.
Lisätietoja ekologisemmasta elokuva-alasta löydät säätiön verkkosivujen vastuullisuus osiosta.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma pakolliseksi tuotantotukea saaneille hankkeille
Koskee tukimuotoja: Tuotantotuki, 50/50-tuotantotuki
Vuoden toisesta hakukierroksesta alkaen alamme edellyttämään audiovisuaalisen alan yhteisellä tasa-arvotyökalulla luotua tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa kaikilta myönteisen tuotantotukipäätöksen saaneilta hankkeilta. Velvoite koskee 1.4.2025 jälkeen tehtyjä päätöksiä.
Tasa-arvotyökalu auttaa tarkastelemaan tuotannon sisältöä, työsuhteita sekä työturvallisuutta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Suunnitelma toimitetaan säätiöön vasta myönteisen tukipäätöksen jälkeen eli suunnitelman sisältö ei ole tukikriteeri säätiön päätösharkinnassa.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on tuotantokohtainen ja se tulee olla ladattuna säätiön hakujärjestelmään ennen tukisopimuksen allekirjoittamista.
Lisätietoja yhdenvertaisuuden edistämisestä elokuva-alalla löydät säätiön verkkosivujen vastuullisuusosiosta.
Tarkemmat tiedot kunkin tukimuodon ehdoista löydät hakuilmoituksesta sekä tukioppaasta. Tutustu niihin aina huolellisesti ennen tukihakemuksen jättämistä.
Autamme mielellämme, jos sinulla on tuenhakuun tai päätöksentekoon liittyviä kysymyksiä. Oikean ja ajantasaisen tiedon tukiehdoista, päätöskriteereistä yms. saat parhaiten suoraan meiltä: Elokuvasäätiön henkilökunnan yhteystiedot