Suomalaisten elokuvien esittäminen edustustojen järjestämissä näytöksissä ja tilaisuuksissa

Kuva: yleisöä Belgradin suomalaisen elokuvan festivaalilla 2022

Suomen elokuvasäätiön kansainvälinen osasto auttaa kaikissa suomalaisen elokuvan esittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Otathan meihin yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kun tiedossa on mahdollisuus esittää suomalaista elokuvaa erilaisilla festivaaleilla tai edustustojen tilaisuuksissa!

Autamme elokuvan valinnassa, jolloin myös lähetystöjen asiantuntemus paikallisesta kulttuurista ja mielenkiinnon kohteista on tärkeä osa valintaprosessia. Voimme myös tarjota elokuvat yhteyshenkilölle katsottavaksi sopivan elokuvan valintaa varten, yleensä salasanan takana olevasta verkkolinkistä.

Kun elokuvavalinta on selvillä, selvitetään esitysoikeus oikeudenomistajalta, joka on joko elokuvan tuottaja ja tuotantoyhtiö Suomessa tai elokuvan kansainvälisiä esitysoikeuksia hallinnoiva myyntiyhtiö. Pitkän näytelmäelokuvan esitysoikeus on noin 400–700 euroa. Pitkän dokumenttielokuvan esitysoikeuden summat vaihtelevat, noin 150–700 euroa. Lyhytelokuvien esityskorvaukset ovat noin 50–200 euroa. Elokuvan julkiseen esittämiseen tarvitaan aina lupa, mikä pohjautuu Suomen tekijänoikeuslakiin.

Kun esitysoikeus on neuvoteltu, meiltä elokuvasäätiöstä saa elokuvien dialogilistat käännöstä varten, pressikuvia ja elokuvaesittelyjä – sekä elokuvan esityskopion, joka on on ensisijaisesti verkkopalvelimen kautta ladattava esitystiedosto. Elokuvasäätiön festivaaliesityskopiot ovat aina tekstitettyjä englanniksi. Elokuvaesityksen tekniset edellytykset kannattaa ottaa hyvissä ajoissa selville elokuvateatterista tai vastaavasta esityspaikasta.

Elokuvantekijöitä on myös mahdollista kutsua paikan päälle esittelemään teostaan yleisölle tai tapaamaan paikallisia elokuvantekijöitä. Tällöin matkustavan taiteilijan on perustellusta syystä mahdollista hakea kulttuuriviennin matkatukea Elokuvasäätiöstä. Elokuvasäätiön matkatuki kattaa vain matkakulut – muista kuluista, kuten majoitus- ja paikalliskuluista sekä mahdollisista päivärahoista vastaa kutsun esittäjä.

Elokuvasäätiön kansainvälisen osaston yhteyshenkilöt:

Jaana Puskala

kansainvälisen osaston päällikkö

• kansainvälisen promootion johtaminen
• pitkien fiktioelokuvien kulttuuriviennin hanketuki

+358 9 6220 3026

Jenni Domingo

kulttuuriviennin suunnittelija

• pitkien fiktioelokuvien festivaalistrategia
• pitkien fiktioelokuvien matkatuki sekä materiaali- ja markkinointituki

+358 9 6220 3032

Anni Asikainen

kulttuuriviennin suunnittelija

• sijaisuus 8.1.2024 alkaen
• dokumenttielokuvien festivaalistrategia
• dokumenttielokuvien matka-, hanke- sekä materiaali- ja markkinointituki

+358 9 6220 3049

Otto Suuronen

kulttuuriviennin suunnittelija

• lyhytelokuvien festivaalistrategia
• lyhytelokuvien matka-, hanke- sekä materiaali- ja markkinointituki
• Lyhyesti kerran kuussa -näytökset
• lyhytelokuvanäytösten kuratointi

+358 9 6220 3019

Arttu Manninen

festivaalikoordinaattori

• materiaalit festivaaleille

+358 44 491 9069