Elokuvavuosi 2023 -julkaisu kokoaa yhteen viime vuoden tärkeimmät elokuvatilastot

21.5.2024

Suomen elokuvasäätiön Elokuvavuosi 2023 -tilastojulkaisu sisältää tärkeimmät elokuvatilastot elokuvasäätiön tukitoiminnasta, elokuvien tuotannosta, levityksestä ja esityksestä sekä sukupuolten tasa-arvosta. Tänä vuonna julkaisussa on oma osionsa myös moninaisuustilastoille.

Elokuvavuosi 2023 (pdf)

Elokuvavuosi 2023 -tilastojulkaisu sisältää ensimmäistä kertaa myös laajan katsauksen moninaisuudesta suomalaisessa elokuvassa ja sen työryhmissä 2020-luvulla. Elokuvasäätiö on kerännyt moninaisuustilastoja osana tuotantotukea saaneiden hankkeiden pakollista loppuraportointia vuodesta 2020 alkaen. Nyt julkaistut tilastot kattavat 127 hankkeen tiedot, jotka edustavat hyvin tämän vuosikymmenen alkupuolen elokuvasäätiön tukemia elokuvia. Lukuisissa kuvaajissa ja taulukoissa tarkastellaan mm. kotimaisten elokuvien kuvauspaikkojen jakautumista maantieteellisesti, eri vähemmistöryhmien näkyvyyttä fiktioelokuvien roolihahmoissa sekä elokuvissa puhuttuja kieliä. Lisäksi tilastoissa tarkastellaan elokuvaprojektien eri ammattiryhmien sukupuoli- ja ikäjakaumia.

Elokuvissa käytiin viime vuonna 7,2 miljoonaa kertaa ympäri Suomen

2023 oli kuluvan vuosikymmenen ensimmäinen vuosi ilman minkäänlaisia koronarajoituksia. Vuoden kokonaiskatsojaluku oli 7,2 miljoonaa eli 1,4 miljoonaa katsojaa enemmän kuin vuonna 2022 ja noin kaksinkertainen vuosien 2020 ja 2021 lukuihin nähden. Katsojamäärä jäi kuitenkin vielä 15 % koronaa edeltävästä ajasta.

Ensi-iltoja oli vuonna 2023 peräti 227. Lisäksi erikoisnäytöksissä ja festivaaleilla esitettiin satoja Suomen valkokankailla aiemmin näkemättömiä elokuvia. Vuoden suurin menestyselokuva Barbie keräsi yli 680 000 katsojaa ja nousi tilastoidun historian 11. katsotuimmaksi elokuvaksi. Kotimaisia ensi-iltoja oli valtakunnallisessa teatterilevityksessä vuoden aikana 47 ja niistä parhaiten menestyi runsaasti kansainvälistä huomiota ja palkintoja kerännyt Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet 254 831 katsojalla.

Julkaisussa listataan myös kotimaisten elokuvien esitysmääriä kansainvälisillä festivaaleilla. Viime vuoden festivaalihittejä ulkomailla olivat Kaurismäen Kuolleet lehdet sekä Iiti Yli-Harjan ohjaama lyhytelokuva Blush – An Extraordinary Voyage, joita esitettiin noin 50 eri festivaalilla ympäri maailmaa.

Elokuvasäätiön vastaanottamien tukihakemusten määrä jatkaa kasvamistaan

Elokuvavuosi 2023 -tilastojulkaisussa valotetaan myös elokuvasäätiön tukitoimintaa viime vuodelta. Säätiö jakoi vuonna 2023 erilaisina elokuva-alan tukina lähes 23,6 miljoonaa euroa, mikä on yli 1,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2022. Hakemusmäärät kasvoivat noin 18 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja tukea haettiin yhteensä lähes 83 miljoonan euron edestä. Tuotannon tuissa hakemusten läpimenoprosentti oli vuonna 2023 vain 28 %.

Lisää tilastoja säätiön toiminnasta viime vuonna on saatavilla elokuvasäätiön vuosikertomuksessa (pdf).

 

Suomen elokuvasäätiö vastaa elokuva-alan virallisesta tilastoinnista Suomessa. Aiempien vuosien elokuvatilastojulkaisut sekä laajasti muuta tilastotietoa elokuvien tuotannosta, levittämisestä ja esittämisestä löydät elokuvasäätiön verkkosivujen tilastointiosiosta.

Lisätietoja:

Petri Peltonen
Tilastointi- ja tutkimusasiantuntija
p. 09 6220 3034
petri.peltonen@ses.fi