Belgradin suomalaisen elokuvan viikko avaa Mummolalla

8.4.2024

Tapahtuma järjestetään seitsemättä kertaa 11.–15.4.2024.

Kuva: Yleisöä vuoden 2022 suomalaisen elokuvan viikolla Belgradissa.

Serbialainen elokuvaohjaaja Stefan Arsenijevic kuratoi kahdeksan elokuvan kokonaisuuden, jonka avaa Tia Kouvon käsikirjoittama ja ohjaama Mummola. Kouvo lähtee myös vieraaksi tapahtumaan.

Valitut elokuvat:

  • Hetki lyö (ohj. JP Valkeapää)
  • Je’vida (ohj. Katja Gauriloff)
  • Järjettömän paska idea (ohj. Pamela Tola)
  • Karaokeparatiisi (ohj. Einari Paakkanen)
  • Kupla (ohj. Aleksi Salmenperä)
  • Metsurin tarina (ohj. Mikko Myllylahti)
  • Mummola (ohj. Tia Kouvo)
  • Neljä pientä aikuista (ohj. Selma Vilhunen)

Stefan Arsenijevicin tervehdys:

”Vuonna 2010 käynnistynyt Belgradin suomalaisen elokuvan viikko on nopeasti kasvanut yleisön suosikiksi. Tapahtuma järjestetään Belgradin kulttuurikeskuksen elokuvateatterissa, jossa viime vuonna vietettiin 60-vuotisjuhlia ja juhlistettiin myös Europa Cinemasilta saatua parhaan ohjelmistosuunnittelun palkintoa.

On todella kiinnostavaa, että täällä suhtaudutaan niin lämmöllä suomalaiseen elokuvaan. En osaa täysin selittää sitä. Tietenkin yksi tekijä on elokuvien korkea taso, mutta luulenpa että syinä ovat myös kaukaisen, pohjoisen maan eksotiikka ja omalaatuinen suomalainen huumori, joka muistuttaa omaamme.

Festivaali järjestetään joka toinen vuosi, joten minulla oli ilo katsoa suomalaisia elokuvia viimeiseltä kahdelta vuodelta ja valita niistä kahdeksan erilaista ja hyvin erityistä elokuvaa.

Minusta tuntuu, että kaikki valitut elokuvat tutkivat jollain tapaa perheen merkitystä nykyajassa. Hankalia perheitä, epätyypillisiä perheitä, laajennettuja perheitä. Perheitä, joiden jäsenet löytävät vaihtoehtoisia yhteyksiä, yrittäen olla rehellisiä ja itsenäisiä. Kuten suurin osa nykypäivän instituutioista, perhe on käynyt läpi rakenteellisia muutoksia. Huumorilla tai pessimismillä, oudolla tai surrealistisella tavalla, nämä elokuvat kysyvät olennaisia, kiehtovia kysymyksiä ja löytävät ihmisyyttä ja lämpöä sieltäkin, mistä ne vaikuttavat kauan sitten kadonneen.

Olemme erityisen iloisia, että Tia Kouvo tulee vieraaksemme tänä vuonna. Avaamme festivaalin hänen erityisellä elokuvallaan Mummola. Toivotamme tervetulleeksi jälleen myös Jaana Puskalan, suomalaisen elokuvan omistautuneen lähettilään, joka on tukenut tapahtumaa sen alusta asti.

Belgradin suomalaisen elokuvan viikon järjestää Belgradin kulttuurikeskus ja Suomen elokuvasäätiö Suomen suurlähetystön tukemana.”