Kotimainen lyhytelokuva esillä Suomen elokuvasäätiön Lyhyesti-festivaalilla 19.–20.10.

4.10.2019

Syksyn lyhytelokuvatapaus, Tuffi Filmsin tuottama 15 tekijän Yksittäistapaus esitetään festivaalin päätösnäytöksenä.

Lyhyesti-festivaali on Suomen elokuvasäätiön järjestämä, lyhytelokuvaan keskittyvä minifestivaali, joka juhlistaa monimuotoista suomalaista elokuvaa, 50-vuotiaaksi varttuvaa elokuvasäätiötä sekä 5-vuotiasta Lyhyesti kerran kuussa -tapahtumaa.

YksittäistapausLyhyesti kerran kuussa -näytösten kuraattori, elokuvasäätiön kulttuuriviennin suunnittelija Otto Suuronen on koostanut festivaaliohjelmiston yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. ”Lyhyesti kerran kuussa -tapahtuma sai alkunsa viisi vuotta sitten siitä havainnosta, että lyhytelokuvia oli harmillisen vähän mahdollista nähdä elokuvateatteriympäristössä,” Suuronen kertoo. ”Viisi vuotta ja reilusti yli parisataa esitettyä elokuvaa myöhemmin voi todeta, että näytökset ovat ansainneet paikkansa suomalaisen elokuvan monimuotoisuuden puolestapuhujana.”

Lauantaina 19.10. Lyhyesti-festivaalin avaa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistoista koottu kokonaisuus Näin tehtiin suomalainen elokuva 1936–1989. Lyhyissä dokumenteissa seurataan mm. suurelokuva Sampon valmistumista sekä Mikko Niskasen, Spede Pasasen ja Matti Kassilan työskentelyä.

Lauantain esityksissä nähdään myös Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen osaston opiskelijatöitä sekä syyskuussa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla palkittuja elokuvia. Illan viimeiseen näytökseen elokuvantekijä Artturi Rostén on kuratoinut koosteen suomalaisia genre-elokuvia.

Sunnuntain 20.10. avaava kokonaisuus Yllättäviä kohtaamisia on suomalaisen mediataiteen levityskeskuksen AV-arkin koostama. Mukana on mm. hiljattain Nordisk Panoramassa erityismaininnan saanut Pilvi Takalan The Stroker.

Vallasta, halusta ja vallanhalusta -näytöksessä mukana on uusia kotimaisia lyhytelokuvia, mm. Toronton elokuvajuhlilla syyskuussa ensi-iltansa saanut Onko sulla nälkä? sekä Cannesissa Katto-elokuvastaan palkitun Teppo Airaksisen uusi elokuva Keppi.

Sunnuntain viimeinen näytös on Tuffi Films -tuotantoyhtiön Yksittäistapaus, viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan kollektiivisesti toteuttama elokuvatapaus, joka tuo esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Yksittäistapaus sai ensi-iltansa syyskuun lopulla Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin gaalanäytöksessä.

Lyhyesti-festivaali
19.–20.10.2019
Kino K-13, Kanavakatu 12, Katajanokka
Ohjelma: ses.fi/lyhyesti-kerran-kuussa

Näytöksiin on vapaa pääsy. Elokuvat on tekstitetty englanniksi lukuun ottamatta Näin tehtiin suomalainen elokuva -näytöstä.