Kupla on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2023 saajaksi

22.8.2023

Ensimmäistä kertaa maailman elokuvajuhlilla vaikutuksen tehneiden pohjoismaisten elokuvien joukossa on grönlantilainen elokuva. Se on nimetty viiden muun elokuvan ohella Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.

Arvostettu palkinto, joka ensimmäisen kerran myönnettiin Aki Kaurismäen elokuvalle Mies vailla menneisyyttä vuonna 2002, vakiinnutti asemansa vuonna 2005, minkä jälkeen se on jaettu vuosittain. Yli kahden vuosikymmenen aikana muiden muassa sellaiset merkittävät elokuvantekijät kuin Roy Andersson, Josef Fares, Pernilla August, Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Ruben Östlund, Benedikt Erlingsson, Jonas Poher Rasmussen ja Joachim Trier ovat vastaanottaneet tämän palkinnon.

Vuoden 2023 ehdokkaat ovat:

  • Tanska: Empire – ohjaus Frederikke Aspöck, käsikirjoitus Anna Neye ja Frederikke Aspöck, tuotanto Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff ja Meta Louise Foldager Sørensen / Meta Film
  • Suomi: Kupla – ohjaus Aleksi Salmenperä, käsikirjoitus Reeta Ruotsalainen ja Aleksi Salmenperä, tuotanto Minna Haapkylä / Rabbit Films
  • Grönlanti: The Edge of the Shadows – ohjaus ja käsikirjoitus Malik Kleist, tuotanto Nina Paninnguaq Skydsbjerg / PaniNoir / Imalik Film
  • Islanti: Driving Mum – ohjaus ja käsikirjoitus Hilmar Oddsson, tuotanto Hlín Jóhannesdóttir / Ursus Parvus
  • Norja: War Sailor – ohjaus ja käsikirjoitus Gunnar Vikene, tuotanto Maria Ekerhovd / Mer Film
  • Ruotsi: Opponent – ohjaus ja käsikirjoitus Milad Alami, tuotanto Annika Rogell / Tangy

Suomen kansallisen palkintolautakunnan perustelu:

Kupla on poikkeuksellisen varmaotteinen ja älykkäästi humoristinen elokuva perhesalaisuuksista ja aikuiseksi kasvamisesta. Siinä talven synkkyys kääntyy lämmöksi ja lapsista tulee vanhempiensa opettajia. Ohjaaja Aleksi Salmenperän ja Reeta Ruotsalaisen käsikirjoituksessa ovat läsnä kahden sukupolven näkökulmat, ja elokuvan katse suomalaiseen pikkukaupunkiin – ja tämän hetken suomalaiseen arkeen – on tuore, moderni ja terävä.”

Kaikki kuusi ehdokaselokuvaa, jotka edustavat pohjoismaita (Tanskasta, Suomesta, Grönlannista, Islannista, Norjasta ja Ruotsista), esitellään tänään tiistai-iltana Norjassa Haugesundin elokuvajuhlien pohjoismaisen elokuvan tribuutissa.

Kansalliset raadit ovat valinneet kuusi ehdokaselokuvaa perusteinaan korkea laatu, juuret pohjoismaisessa kulttuurissa ja se, että ne erottuvat taiteellisen omaperäisyytensä kautta kiehtovina ja ympäristöönsä sidoksissa olevina taideteoksina. Suomen palkintolautakunnan jäsenet vuonna 2023 ovat Mikaela Westerlund, Kalle Kinnunen, Kaisu Isto.

Palkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle, pohjoismaisena tuotantona tehdylle pitkälle teatterielokuvalle. Elokuvan kansallisen teatteriensi-illan on pitänyt olla 1. heinäkuuta 2022 ja 30. kesäkuuta 2023 välisenä aikana. Yhteensä 300 000 Tanskan kruunun (noin 41 000 euron) suuruinen palkinto jaetaan tasan elokuvan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken. Näin korostetaan sitä, että elokuva on taiteenlajina näiden kolmen päätoimijan tiiviin yhteistyön tulos.

Kunkin Pohjoismaan ehdokaselokuvasta päättää kulttuuriministeriön nimittämä kolmihenkinen kansallinen palkintolautakunta. Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee äänestämällä tämän vuoden palkinnonsaajan. Pohjoismaisessa lautakunnassa on yksi jäsen kustakin maasta.

Vuoden 2023 elokuvapalkinnon voittaja julkistetaan tiistaina 31.10.2023 Oslossa, Norjassa Pohjoismaiden neuvoston vuotuisen istunnon yhteydessä. Samanaikaisesti julkistetaan muut Pohjoismaiden neuvoston palkinnot: kirjallisuuspalkinto, lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, musiikkipalkinto ja ympäristöpalkinto.

Helsingissä kaikki kuusi ehdokaselokuvaa nähdään 36th Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvajuhlien ohjelmistossa 14.–24.9.2023.

Norden.org