Oona Airola voitti parhaan näyttelijän palkinnon Göteborgin elokuvafestivaaleilla

5.2.2024

Miia Tervon ohjaama elokuva Ohjus oli Göteborgissa pohjoismaisten elokuvien kilpasarjassa. Dokumenttielokuvien sarjassa Máhccan – kotiinpaluu sai kunnianmaininnan.

Kuva: Ines Kjelbye / Göteborg Film Festival

Näyttelijä Oona Airola on voittanut parhaan näyttelijän Dragon-palkinnon Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Palkinnot jaettiin lauantaina 3.2.2024.

Tuomaristo totesi perusteluissaan: ”Airolan sydäntä lämmittävässä roolityössä on raakaa haavoittuvuutta ja magneettista voimaa, ja hän tasapainoilee taitavasti draaman ja komedian välillä. Roolihahmo on jumiutunut menneen ja tulevan rakkauden, sekavien perhesuhteiden ja ohjuksen välimaastoon. Loistavan roolityön johdosta myös katsojat ovat samassa tilanteessa hänen kanssaan.”

Joulukuussa 1984 Inarijärveen syöksyy neuvostoliittolainen ohjus, ja kansainvälinen selkkaus on valmis. Tämä tositapahtuma muodostaa kehyksen elokuvalle, jossa Airolan roolihahmo, yksinhuoltaja Niina, aloittelee uutta elämää paikallisen sanomalehden toimittajana.

Ohjuksen on ohjannut ja käsikirjoittanut Miia Tervo. Elokuvan ovat tuottaneet Kaisla Viitala ja Daniel Kuitunen Elokuvayhtiö Komeetalle. Elokuva sai Suomessa ensi-iltansa viime perjantaina.

Suvi Westin ja Anssi Kömin ohjaama dokumenttielokuva Máhccan – kotiinpaluu sai kunniamaininnan dokumenttielokuvien sarjassa. Tuomaristo kehui elokuvan henkilökohtaista ja herkkää tapaa kuvata saamelaisesineiden palautusta. Syyskuussa Toronton elokuvajuhlilla ensi-iltansa saaneen elokuvan on tuottanut Janne Niskala Vaski Filmille.

Lista Göteborgin palkinnoista