Risto Jarva -palkinto Mari Mantelan elokuvalle Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon

12.3.2022

Palkinto jaettiin lauantai-iltana Tampereen elokuvajuhlilla.

Mari Mantelan ohjaama ja käsikirjoittama Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon on Alina Tomnikovin ideaan perustuva lyhytelokuva. Tomnikov esittää kultaiseksi muuttunutta naista, joka etsii vastausta puuttuvaan pulssiinsa.

Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Elokuvasäätiön nimittämä Risto Jarva -tuomaristo kertoi perusteluissaan:

”Risto Jarva -palkinnon keskeisenä tarkoituksena on löytää suomalaiseen elokuvaan uusia, tuoreita ideoita ja ajatuksia ja kiinnittää huomiota sisällölliseen omaperäisyyteen.

Joukossa oli useampikin elokuva, jolla oli yllättävän ja pelottavan ajankohtainen teema. Raati koetti kuitenkin nähdä ajankohtaisuuden läpi ja katsoa itse elokuvaa.

Palkittu elokuva on surrealistissävyinen, omaperäinen ja rohkea elokuva, joka haastaa katsojan menemään pintaa syvemmälle. Rabobesto tarkoittaa petoa, mutta katsojan mietittäväksi jää mikä tai kuka peto on.”

Elokuva sai ensiesityksensä Tampereen elokuvajuhlilla. Sen on tuottanut Klaus Heydemann Inland Film Companylle.

Risto Jarva -tuomaristossa oli mukana edellisvuonna palkinnon voittanut taiteilija Marjo Levlin, elokuvasäätiön hallituksen varajäsen Juha Samola sekä elokuvasäätiöllä hiljattain esitys- ja levitystoiminnan asiantuntijan sijaisena toiminut Ulla Leisio. Suomen elokuvasäätiö on jakanut Risto Jarva -palkintoa Tampereen elokuvajuhlilla vuodesta 1979.

Lue lisää palkinnosta