Risto Jarva -palkinto Marjo Levlinin elokuvalle Ellipsis

15.3.2021

Suomen elokuvasäätiön nimittämä tuomaristo on myöntänyt Tampereen elokuvajuhlilla Risto Jarva -palkinnon kuvataiteilija Marjo Levlinin elokuvalle Ellipsis. Esseemäinen elokuva käsittelee muun muassa sitä, kuinka ihminen on hyödyntänyt eläimiä viihteessä.

Tuomariston perustelut:

”Risto Jarva-palkinnon tarkoituksena on löytää uusia, tuoreita ideoita ja ajatuksia. Erityistä huomiota kiinnitetään omaperäisyyteen ja uutta etsivään ilmaisuun. Tuomaristo oli ilahtunut löytäessään kotimaisessa kilpailussa elokuvan, joka täyttää nämä kriteerit.

Elokuvan alussa näemme metsässä hunnun tavoin roikkuvan hataran verhon. Se muistuttaa meitä siitä, että (valko)kangas ei ole ainoastaan pinta, joka heijastaa vaan myös kätkee.

Elokuvan rikas kieli ja mielikuvia herättävä kuvasto yhdessä toisiinsa limittyvien meditatiivisten ja jopa häiritsevien tarinoiden kautta elokuvaa imaisee katsojan. Sen kuvien ja tarinoiden virtaus koukuttaa ja vie meitä matkallamme itäisestä Helsingistä Chicagon teurastamoiden alueelle.

Vähitellen, sen avulla mitä kerrotaan ja mitä jätetään kertomatta, alamme yhdistää pisteitä ja nähdä vilauksen siitä, mitä hunnun takana on.”

Risto Jarva -palkinto jaettiin 42. kertaa. Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä jaettavan palkinnon myöntää Suomen elokuvasäätiö ja se on arvoltaan 10 000 euroa. Tämän vuoden tuomaristossa olivat mukana elokuvasäätiön teatteripäällikkö Riitta Haapiainen, elokuvasäätiön hallituksen jäsen Maija Kuusi sekä viime vuonna Risto Jarva -palkinnon saanut ohjaaja Mark Roberts.

Lisätietoa elokuvasta Ellipsis (AV-arkki)

Lisätietoa Risto Jarva -palkinnosta

Kaikki Tampereen elokuvajuhlien palkinnot

Kuva: AV-arkki / Marjo Levlin