Seurapeli, Tove ja Anerca Pariisin suomalaisen elokuvan viikonlopussa

28.9.2021

Elokuvasäätiön perinteikäs tapahtuma La Finlande en 3 films järjestetään Reflet Médicis -elokuvateatterissa 1.–3.10.2021.

Jo 13 vuotta käynnissä olleen tapahtuman takana on Pariisissa asuva Irmeli Debarle. Hän toivoo viikonlopun tapahtumaan paljon katsojia, vaikka ihan normaalitilanteessa Ranskassakaan ei vielä olla. Elokuvateattereiden kävijämääriä ei ole rajoitettu, mutta asiakkailta vaaditaan rokotepassi tai korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen testitulos. Sisätiloissa on edelleen maskit käytössä.

Tapahtuman avauspäivänä perjantaina 1.10. nähdään Jenni Toivoniemen ohjaama ja käsikirjoittama Seurapeli. ”Se oli raikas tuulahdus, jotain erilaista”, Debarle toteaa draamakomedian valinnasta ohjelmistoon. Lauantain elokuvassa, Zaida Bergrothin ohjaamassa Tovessa vetosi Tove Janssonin kansainvälinen tunnettuus, sekä luottotekijä: ”Olemme esittäneet Zaidalta jo kolme elokuvaa aiemmin: Hyvän pojan, Miamin ja Marian paratiisin.”

Sunnuntaina nähdään Markku Lehmuskallion ja Johannes Lehmuskallion ohjaama dokumenttielokuva Anerca, elämän hengitys. Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin elokuvilla on oma yleisönsä Ranskassa, jossa niitä edelleen esitetään. Esimerkiksi Seitsemän laulua tundralta -elokuvan restaurointi on tulossa loppuvuodesta Jean Rouch -elokuvafestivaalille.

Debarle vastaa myös tapahtuman elokuvien ranskankielisestä tekstityksestä. Yksi tapahtuman tavoitteista on mahdollistaa elokuvien laajempi kierto Ranskassa – monella festivaalilla ei ole varaa tehdä tekstityksiä itse.

Esityspaikkana on alusta asti ollut vanha latinalaiskorttelin teatteri Reflet Médicis, jossa on usein eri maiden tapahtumia sekä tunnettujen tekijöiden retrospektiivejä. Debarle kertoo, että La Finlande en 3 films tunnetaan jo laajalti elokuvapiireissä. Tänä vuonna suomalaisvieraita ei epävarmojen rajoitusten takia ole, mutta Debarle esittelee itse teokset katsojille.

La Finlande en 3 films