Tulella kirjoitettua ehdolla parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkintoon

9.2.2022

Elokuvasäätiön tukema vähemmistöyhteistuotanto Tulella kirjoitettua (Writing with Fire) kertoo intialaisista Dalit-kastiin kuuluvista naistoimittajista. Kännyköidensä avulla perinteisiä naisen rooleja uhmaten he paljastavat yhteiskunnallisia ongelmia.

”Tuntuu hienolta!” iloitsee elokuvan osatuottaja John Webster puhelimessa tiistai-iltapäivänä, kun tieto Oscar-ehdokkuudesta on juuri julkaistu. ”Olen iloinen ohjaajien ja tuottajien puolesta, jotka tekivät elokuvaa viisi vuotta vaikeissa olosuhteissa.”

Kova työ palkittiin jo reilu vuosi sitten, kun Tulella kirjoitettua sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla, jossa se voitti juryn erikoispalkinnon ja yleisöpalkinnon. Palkintoja on sittemmin tullut monilta festivaaleilta, erityisesti yleisöltä.

Webster tutustui intialaisiin ohjaaja-tuottajiin Sushmit Ghoshiin ja Rintu Thomasiin jo vuonna 2015 Docedge Kolkata -ohjelmassa, jossa hän oli mentorina. Ohjelmassa aasialaiset dokumentaristit kehittävät ja pitchaavat hankkeitaan kansainväliselle ammattilaisyleisölle. Vuonna 2017 Ghosh ja Thomas toivat samaan ohjelmaan tarinan yhteiskuntaa muuttavista naistoimittajista. Webster lähti JW Documentaries -tuotantoyhtiönsä kanssa mukaan projektiin.

Tulella kirjoitettua

Tulella kirjoitettua

Elokuvasäätiön lisäksi Suomesta myös Yle ja AVEK ovat rahoittaneet elokuvaa. Ylen tilaaja-tuottaja Erkko Lyytinen tutustui hankkeeseen varhaisessa vaiheessa: häneen vetosi elokuvan päähenkilöiden, kastittomien naisten rohkeus ja päättäväisyys.

”Heidän suuri oivallus oli käyttää modernia viestintätekniikkaa, kännyköitä ja somea oman asiansa esilletuomiseen”, Lyytinen kertoo. ”Todelliset some-vaikuttajat eivät keskity itseensä, vaan yhteiskunnan muuttamiseen turvallisemmaksi naisille. Elokuvasta jää positiivinen tunne siitä, että tämä aika, somen ja nopean tiedonvälityksen aika voi todella muuttaa myös vaikeassa asemassa olevien ihmisten elämää edes vähän paremmaksi.”

Elokuvan äänisuunnittelu oli tarkoitus tehdä Suomessa, mutta pandemia monimutkaisti asioita. Yksi elokuvan äänisuunnittelijoista on Janne Laine, mutta äänitöitä tehtiin myös Intiassa. Äänimiksaus tehtiin Megurulla Suomessa.

Webster toivoo, että Oscar-ehdokkuus tuo näiden uskomattomien naistoimittajien äänen paremmin kuuluviin: ”Elokuva levittää sananvapauden ja lehdistönvapauden sanomaa.”

Suomessa Tulella kirjoitettua julkaistaan Ylen Dokkarifestivaalilla 28.3.2022. Oscar-palkinnot jaetaan 27.3.2022.

Elokuvan verkkosivut