Suomalaiselokuville palkintoja ja kunniamainintoja Lyypekistä

7.11.2022

Tytöt tytöt tytöt ja Armotonta menoa – hoivatyön lauluja menestyivät saksalaisfestivaalilla.

Kuva: Kuvaaja Jarmo Kiuru palkintojenjakotilaisuudessa. Kuvaaja: O. Malzahn.

Pohjoismaiseen elokuvaan erikoistunut, jo 64. kertaa järjestetty Nordische Filmtage Lübeck jakoi palkintonsa lauantaina 5.11.2022.

Susanna Helken ohjaama ja Anna-Mari Kähärän säveltämä dokumentaarinen lauluelokuva Armotonta menoa – hoivatyön lauluja sai dokumenttielokuvien sarjan pääpalkinnon. Ammattiliittojen edustajista koostuvan tuomariston myöntämä 5000 euron palkinto annetaan elokuvalle, joka käsittelee yhteiskunnallisesti tärkeää aihetta. Raadin perusteluissa todettiin: ”Elokuva näyttää meille, ettei voitontavoittelu saisi koskaan olla etusijalla silloin, kun kyseessä on vanhenemisen arvokkuus ja elämän loppu”.

Armotonta menoa esitetään marraskuussa myös Amsterdamin kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaalin IDFAn Masters-sarjassa sekä Barcelonan L’Alternativa-festivaalin kilpailusarjassa. Elokuvan on tuottanut Timo Korhonen Road Movies -tuotantoyhtiölle.

Alli Haapasalon ohjaama Tytöt tytöt tytöt vei sekä lasten- ja nuorten elokuvien pääpalkinnon että nuorisotuomariston palkinnon, jotka ovat molemmat arvoltaan 5000 euroa. Palkintoja oli noutamassa Lyypekissä elokuvan kuvaaja Jarmo Kiuru. Daniela Hakulisen ja Ilona Ahdin käsikirjoittama elokuva tavoittelee parhaillaan Oscar-ehdokkuutta ja on myös shortlistattuna Euroopan elokuva-akatemian palkintoihin. Elokuvan ovat tuottaneet Leila Lyytikäinen ja Elina Pohjola Citizen Jane Productions -yhtiölle.

Kaksi suomalaiselokuvaa sai kunniamaininnat: Mikko Myllylahden Metsurin tarinan kunniamaininta tuli kirkon Interfilm Church Prize -tuomaristolta ja Iiti Yli-Harjan animaation Blush – An Extraordinary Voyage kunniamaininta tuli lyhytelokuvasarjassa.

Elokuvasäätiön tukema ja suomalaisen tuotantoyhtiö Bufon osatuottama ruotsalaiselokuva Boy From Heaven sai festivaalin pääpalkinnon NDR Film Prizen sekä Interfilm Church Prizen. Elokuvan on ohjannut Tarik Saleh.

Festivaalin palkintotiedote